Mehhiklanna: loodan, et mu ema suri maavärinas kiiresti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko maavärinas kannatada saanud
Mehhiko maavärinas kannatada saanud Foto: Benedicte Desrus/SIPA/Scanpix/Scanpix

Mehhiko lõunaosa tabas maavärin magnituudiga 7,1 ning nüüdseks on leitud üle 200 inimese surnukeha ning hukkunute seas on ka umbes 20 last, kes kaotasid elu koolihoone varisemisel.

Mehhiko ja USA seismoloogide teatel oli maavärina epitsenter pealinnast Mexicost 120 kilomeetri kaugusel Puebal osariigis Rabosos ja hüpotsenter 51 kilomeetri sügavusel, edastab The Guardian.

Pealinna Mexico trendikas La Condesa linnaosas kohvikus töötava 18-aastase Casandra Hidalgo sõnul jooksis ta koos kolleegidega maavärina tekkides välja ja nägi, kuidas lähedal asunud seitsmekordne maja varises.

Mehhiko pealinna Mexico trendikas La Condesa linnaosas varises mitu hoonet, pildil kohvikutöötajad
Mehhiko pealinna Mexico trendikas La Condesa linnaosas varises mitu hoonet, pildil kohvikutöötajad Foto: Benedicte Desrus/SIPA/Scanpix/Scanpix

«See hoone kadus meie silme ees, paanikas inimesed jooksid tänaval. Ma ei märganud, et varisenud majast oleks keegi välja pääsenud,» sõnas mehhiklanna.

Maavärin hävitas moodsas La Condesas mitu ehitist ning muutis kümneid hooneid ebastabiilseks ja ohtlikuks.

Mehhiko maavärinas varisenud hoone
Mehhiko maavärinas varisenud hoone Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/Scanpix

La Condesas oli nimetatud hoone varisemise tunnistajaks ka Monica Saavedra, kes sõnas meediale, et ta 87-aastane ema oli selles hoones ja varingu ajal kodus. Emal oli koduabiline, kes natuke aega enne maavärinat läks sisseoste tegema ja selle tõttu pääses eluga.

«Loodan, et mu ema suri maavärinas kiiresti ning ei piinle kuskil, olles vigastatud ja lõksus,» lausus Saavedra.

Mehhikos on maavärinatega pikaajalised kogemused ning selle tõttu  käivitusid päästeoperatsioonid ja meditsiiniabi andmine kiiresti.

Esimesena asusid tegutsema ehitajad, kes olid sündmuspaigal ning ka tööst vabad olnud arstid ja medõed. Oma abi pakkusid samuti maavärinas mitte kannatada saanud. 

Vabatahtlikud abistamas päästjaid
Vabatahtlikud abistamas päästjaid Foto: Rebecca Blackwell/AP/Scanpix/Scanpix

Esimesed kiirabimasinad jõudsid sündmuspaikadesse mõni aeg hiljem, kui teed olid neile varinguprahist mõnevõrra vabastatud.

Mehhiko meedia teatel varises pealinnas Mexicos vähemalt 30 hoonet, millest osades oli inimesi, kes võisid rusude alla jääda ning seega on oodata hukkunute arvu kasvu.

Maavärinajärgne vaatepilt Mehhiko pealinnas Mexicos
Maavärinajärgne vaatepilt Mehhiko pealinnas Mexicos Foto: Marco Ugarte/AP/Scanpix

Ühe varisenud maja ees seisnud 33-aastane Juan Jesus Garcia sõnas välismeediale, et ta naine oli varingu ajal kodus ja ta ei tea, mis naisest on saanud.

«Päästetöötajad on kohal, kuid seni ei ole kedagi veel leitud. Samuti ei saa ma oma naisele helistada, kuna päästjad ei luba mobiiltelefoni kasutada, kuna see võib päästjate omavahelist suhtlust segada,» sõnas mehhiklane.

Mexicos pangas töötava Jesus Gonzales Hernandezi teatel sai ta aru, kui lambid ja kapid õõtsuma hakkasid, et asi on väga halb. Tema ja ta kolleegid jooksid pangahoonest kiiresti välja.

«Kui me trepist alla jooksime, hakkasid seinal lagunema. Astusin põgenedes valesti ja sain pahkluumurru, kuid pääsesin varisenud majast eluga,» teatas Hernandez.

Amsterdami avenüü luksusmaja viiendal korrusel elanud Mayte Ferriero ja ta tütar Yeziel Ferriero olid maavärina tekkides väljas söömas, kuid nende teenijad ja ihukaitsja olid kodus ning võisid maja varisedes hukkuda.

Mehhiko pealinna elanike sõnul oli neil nüüdses maavärinas déjà-vu tunne, sest nüüdne maavärin langes samale ajal 1985. aasta maavärinaga, mis samuti leidis aset 19. septembril.

Maavärinast eluga pääsenud
Maavärinast eluga pääsenud Foto: Benedicte Desrus/SIPA/Scanpix/Scanpix

32 aastat tagasi tabas Mexicot maavärin magnituudiga kaheksa ja siis hukkus umbes 10 000 inimest.

«Elasin üle 1985. aasta maavärina ja ka nüüdse, mõlemad olid hirmutavad. Kuidas on võimalik, et kaks looduskatastroofi satuvad samale kuupäevale?» küsis 52-aastane Georgina Sanchez.

45-aastane Amamia Sanches lisas, et samal kuupäeval toimunud maavärin oleks nagu meehiklaste karistamine millegi eest, kuid ta loodab, et nüüd on vähem hukkunuid.

Nüüdsele maavärinale lisab traagikat asjaolu, et pealinna Mexico Coapa linnaosas asunud kool varises, võttes elu vähemalt 20 lapselt ja neljalt õpetajalt. Umbes 30 õpilase ja mitme õpetaja asukoht on seni teadmata.

Mehhiko pealinnas Mexicos kannatada saanud koolihoone
Mehhiko pealinnas Mexicos kannatada saanud koolihoone Foto: JOSE GARCIA/AFP/Scanpix

Mehhiko päästeamet ja võimud soovitasid inimestel, kelle kodud jäid maavärinast puutumata jääda kodudesse, et päästetöötajad saaksid segamatult oma tööd teha.

Maavärina tõttu on Mexico osariigist 60 protsenti ja pealinnast Mexicost 40 protsenti elektrita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles