Klassikalised peresuhted postmodernses kastmes

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Vadi ja Carita Vaikjärv uuslavastuse "Postmodernsed leibkonnad" proovis.
Janek Vadi ja Carita Vaikjärv uuslavastuse "Postmodernsed leibkonnad" proovis. Foto: Jaanus Laagriküll

Laupäeval, 30. aprillil kell 19 toimub Ugala teatri väikeses saalis Martin Alguse näidendi "Postmodernsed leibkonnad" esietendus.

"Postmodernsed leibkonnad" jutustab loo igatsusest olla armastatud, olla õnnelik, luua Kodu. Põhiteemaks on tänapäevased äärmuslikud peresuhted kõrvutatuna vana hea õhtumaise kristliku peremudeliga (ema, isa, lapsed, kodu jne), mis tänapäeval enam paljuski ei kehti.

Mitmeplaaniline näidend tabab moodsale ajale iseloomulikku, luues omamoodi segu kõikvõimalikest uue aja nähtustest ja klišeedest, kehtivatest normidest ja tabudest. On tõsist dramaatikat, üllatavalt koomilisi vaatenurki, aga ka nukrat poeesiat ja absurdi.

Üks postmodernse massiühiskonna omadusi on olnud põhimõtete puudumine ja see, et uut luuakse vana lõhkudes. Selle tegevuse käigus on muutunud ka peremudelid ning nende määratlemine. Ei ole enam tähtis mitte perekond, vaid leibkond, kes koos toimetab.

"Me peame kõige selle keskel hoidma oma väikse pere nii ideaalilähedasena kui võimalik. Nii traditsioonilisena kui võimalik." (Ngabe, "Postmodernsed leibkonnad")

Lavastaja ja muusikaline kujundaja on Taago Tubin, kelle jaoks on see juba kolmas sel hooajal lavale jõudev lavastus, septembris tõi Taago Tubin lavale "Maakad" ja detsembris lastelavastuse "Isa talveuni".

Lavastusele "Postmodernsed leibkonnad" tegi kunstnikutöö kunstnik, animaator ja muusik Kaspar Jancis.

Martin Alguse näidend võitis esikoha Eesti Teatriagentuuri 2009. aasta näidendivõistlusel.

NB! Lavastusel on vanusepiirang- kindlasti ei soovita seda vaadata alla 14-aastastele ja mittesoovitav on see ka üle 41- aastastele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles