Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Kevadised supid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kapsa-kiirsupp spinatiga.
Kapsa-kiirsupp spinatiga. Foto: Elukiri

Ellen Arnover, Elukiri

Kevadel ja varasuvel leiab supirohelist nii koduaiast, loodusest kui ka poest. Erakordselt vitamiini- ja mineraalainerikas spinat peaks aga toidulaual võitma koha, mida ta tegelikult väärib.
 

Seitsmeaedviljasupp

Maagiline “seitse” tähendab selles vanaaegses supis, et lisada võib kõike, mis kevadiselt haljendab ja on söödav. Omakeedetud kanapuljongisse lisab igaüks just talle meeldivaid kevadisi rohelisi võrseid.

1 noorkana (broiler)
2 liitrit vett
1 tl soola
2 porgandit
1–2 porrulauku
¼ juursellerit
4–5 värske kapsa lehte
värsket spinatit
aed-harakputke
nõgeselehti
petersellilehti
tilli
murulauku

Panna terve kana külma veega suurde potti keema, riisuda vaht. Lisada sool ja tükeldatud porgandid. Porrulauk lõigata pooleks: roheline osa jätta pärastiseks, valge osa panna supisse koos tükeldatud sellerijuurega. Lasta tasakesi kaane all keeda kuni kana on pehme – umbes tund või rohkem.

Võtta kana välja ja kurnata leem. Valada leem potti tagasi, lisada peenestatud rohelised porrulaugupealsed. Kogu maitseroheline loputada voolava vee all, hakkida ja puistata supisse. Lasta korraks keema tõusta ja võtta tulelt. Proovida maitsestust: lisada soola ja pipart.

Kana tükeldada sobiva suurusega tükkideks ja serveerida supi kõrvale koos värske sepikuga.
Supirohelise hulgas võib kasutada ka hästi peeneks hakitud hiina kapsast, mis samuti ei vaja pikka keetmist.

Spinati-porgandisupp

3–4 porgandit (u 500 g)
½ l vett
1 tl soola
veidi suhkrut
tükk sellerijuurt
veidi võid (kuni 1 sl)
1 pk kohvikoort
1 sl jahu
spinatit
poole sidruni mahl
värskelt jahvatatud musta pipart
¼ tl muskaati

Keeta porganditükid ja seller soola ning suhkruga maitsestatud vees pehmeks, püreestada ja lisada võitükike.

Segada jahu kohvikoorega ja valada supisse, hautada mõni minut ja valada juurde nii palju vett, et püreesupp saaks õige paksusega. Enne valmimist lisada vee all loputatud ja hakitud spinatilehed. Maitsestada sidrunimahla, muskaadi ja pipraga.

Kapsa-kiirsupp spinatiga

1 l kanapuljongit
½ kg külmutatud lillkapsast ja brokolit
(veidi hiina kapsast)
kimp spinatit (või mõni külmutatud kuubik)
1 suurem karp Merevaiku
1 tl suhkrut
hakitud värskeid petersellilehti

Valmistada kontsentraadist kanapuljong, keeta selles lillkapsa- ja brokolitükid, lisada spinat ja karp sulatatud juustu Merevaik. Soovi korral võib kiirsupisse panna ka hiina kapsast peenikeste ribadena. Maitsestada vähese (fariin)suhkru ja värskelt jahvatatud musta pipraga.

Kõrvale pakkuda mitmeviljakukleid.
 

Märksõnad

Tagasi üles