Pedofiiliast loo teinud Katrin Lusti ähvardas kohus aastase vanglakaristusega (11)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Lust
Katrin Lust Foto: TV3

Katrin Lusti autorisaade «Kuuuurija» alustab hooaega üle noatera. Nimelt saabus naise postkasti neli päeva enne avasaadet Harju maakohtust määrus, mis keelas tal näidata saates lõiku, kus oli kujutatud pedofiilias süüdistatavat Nõmme Põhikooli ja Püünsi kooli ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Urmast. Samuti seisis määruses kirjas, et seadust mitte järgides, võib Katrin Lusti oodata aasta pikkune vanglakaristus. 

«Reedel kell 15.09 tuli minu postkasti e-kiri Harju Maakohtust. Imestusega vaatasin, et kohus oli teinud minu tänase «Kuuuurija» saate kohta määruse, et ma ei tohi oma saates näidata lõiku, kus oli kujutatud Nõmme Põhikooli ja Püünsi kooli ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetajat Urmas Kausi,» sõnab Lust, kelle hooaja esimene saade paljastab õpetajast pedofiili salaelu, alaealiste poistega peetud saunapeod ja Eesti pedofiilide võrgustiku. 

«Võtsin kohe ühendust TV3 advokaadi Ants Nõmperiga, kes oli samuti imestunud, et saade mis peaks olema esmaspäeval eetris, on kohtu poolt ära keelatud. Ei minu, TV3 ega advokaadi käest ei küsitud selgitusi ega soovitud saadet näha,» räägib Lust Elu24-le.

Kohtule ei rääkinud hagijad kõiki asjaolusid: «Õpetaja Urmas (pedofiilias süüdistatav) oli palganud enda juristiks Reimo Metsa (tuntud geiaktivist), kes hakkas koheselt nõudma kahjuhüvitisi ja Urmase kodus filmitud lõigu ära keelamist. Meie advokaat Nõmperil õnnestus täna hommikul saada kohtunik Vallo Karilerilt määruse tühistamine, kuna Reimo Mets ja õpetaja Urmas Kaus ei olnud toonud kaebuses välja kõiki asjaolusid. Näiteks seda, et paar päeva pärast tema kodukülastust andis Urmas meile oma näoga vastulause ja intervjuu, milles on ta selgesti tuvastatav.»

Karistus pani käed värisema

«Kohtumäärus kuulub Eesti Vabariigis täitmisele ja seal oli kirjas, et kui ma seda otsust eiran, võib see lõppeda kuni aastase vabaduse kaotusega,» jagab värskeid emotsioone Lust, kellele selline ähvardus mõjus üsna hirmutavalt. 

«Täna ma olen tugevam ja suudan nalja visata, kuid sellist asja minuga iga päev ei juhtu,» lisab ta ja nendib: «Isegi kui mind oleks aastaks vangi pandud ning tänu sellele saatele tabatakse üks pedofiil, oleks minu süda rahul ja teaksin, et teen õiget asja.»

Koolidirektorid tänasid

Kuigi Lust kiidab Eesti kohut, kes kiiresti nende vastulausele reageeris, hurjutab ta politseid. «Nõmme Põhikooli direktor tänas mind, et ma selle õuduse lõpetasin. Politsei oli direktorile rääkinud, et õpetaja Urmas on uurimise all, aga ta ei tohtinud sellest kellelegi rääkida. Samal ajal tänas mind ka Püünsi kooli direktor, kes ei teadnud, et Urmas jälgimise all on. See on laste eludega mängimine ning minu loos on väga suur avalik huvi, eriti lastevanematele,» kinnitab Katrin ja lisab lõpetuseks: «Tänaõhtune saade oleks peaaegu ära keelatud ja pääsesime üle noatera, kuid sellised lood tuleb avalikuks teha, sest lapsed ei räägi paljusid asju oma vanematele ega koolidirektorile.»

TV3-e advokaat Ants Nõmper:

Reedel otsustas kohus, et «Kuuuurija» ei tohi eetrisse minna. Kohus langetas keelduva otsuse seetõttu, et oli saanud informatsiooni ainult hagejalt, kes väitis, et tema eraelu rikutakse. Nädavahetusel esitas TV3 ja Katrin Lust oma seisukoha juhtunust. Esmaspäeva lõunaajal otsustas kohus eetrikeelu tühistada, sest pidas veenvamaks TV3 ja Katrin Lusti argumente. 

Vaata kõmulist ja paljastavat «Kuuuurijat» täna, kell 20:00 TV3-st!

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles