Skandaal USAs! Memphise kino loobus menufilmi «Tuulest viidud» näitamisest, kuna seda filmi peetakse rassistlikuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vivien Leigh (Scarlett O’Hara) ja Clark Gable (Rhett Butler)
Vivien Leigh (Scarlett O’Hara) ja Clark Gable (Rhett Butler) Foto: CAP/KFS/Image supplied by Capital Pictures/Scanpix

USAs lahvatas skandaal 1939. aasta menufilmi «Gone With the Wind» (Tuulest viidud) ümber, kuna tegemist olevat rassistliku filmiga, mis on oma sisult aegunud.

Tennessees Memphises asuv Orpheumi kino on nimetatud filmi näidanud 34 aastat, et iga uus põlvkond saaks seda näha, kuid oli nüüd sunnitud linateose kavast maha võtma, edastab foxnews.com.

«Tuulest viidud» reklaamplakat
«Tuulest viidud» reklaamplakat Foto: General/Scanpix

Kino põhjendas filmi näitamisest loobumist, et USAs on tekkinud rassilisi konflikte ja kokkupõrkeid, mitmel pool eemaldatakse kodusõja kangelaste kujusid ning nad ei soovi Memphises rassiliste kokkupõrgete tekkimist.

Vivien Leigh (Scarlett O’Hara) ja Clark Gable (Rhett Butler)
Vivien Leigh (Scarlett O’Hara) ja Clark Gable (Rhett Butler) Foto: CAP/KFS/Image supplied by Capital Pictures/Scanpix

 «Kino Orpheum tänab sotsiaalmeedias antud tagasiside eest. Meie eesmärgiks on meelt lahutada, harida ja valgustada, kuid kuna suur osa memphislastest peab seda kuulsat filmi rassistlikuks, sest selles näidatakse orjapidamist ja tumedanahalisi halvas valguses, siis me arvestame nende inimeste arvamusega ja võtame linateose kavast maha,» teatas kino juht Bret Batterson.  

Ta lisas, et nad ootasid USAs toimuvate kokkupõrgete valguses juba mõnda aega sellist reaktsiooni ja nüüdne sotsiaalmeedia torm tõi kaasa filmi eemaldamise.

Vivien Leigh (Scarlett O' Hara)
Vivien Leigh (Scarlett O' Hara) Foto: imago stock&people/imago/United Archives/Scanpix

Osa kinokülastajatest on kino poliitilise korrektsuse peale vihased ja nad teatasid Facebookis, et nad ei ole rumalamat otsust kuulnud.

«See on üks viimase aja rumalamaid asju, iga asi kuulutatakse varsti rassistlikuks. Ma ei kavatse külastada mitte ühtegi kino, mis võtab filmi kavats maha vaid selle tõttu, et mõned peavad seda rassistlikuks. Tegemist on filmikunsti tsenseerimisega. Kui kellelegi see film ei meeldi, ärgu vaadaku, neile kellele meeldib, see võib ju vaadata,» teatas üks anonüümne filmikunsti austaja.

Paljud kutsusid üles Memphise Orpheumi kino boikoteerima.

Linateos «Tuulest viidud» põhineb Margaret Mitchelli samanimelisel romaanil. See film sai 1940. aastal kaheksa Oscarit, kaasa arvatud parima filmi ja parima naispeaosatäitja auhinna.

Peaosades olid Vivien Leigh (Scarlett O’Hara), Clark Gable (Rhett Butler), Leslie Howard (Ashley Wilkes) ja Olivia de Havilland (Melanie Hamilton).

Vivien Leigh (Scarlett O' Hara)
Vivien Leigh (Scarlett O' Hara) Foto: imago stock&people/imago/United Archives/Scanpix
Vivien Leigh (Scarlett O’Hara) ja Clark Gable (Rhett Butler) / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Vivien Leigh (Scarlett O’Hara) ja Clark Gable (Rhett Butler) / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix
Kaader filmist «Tuulest viidud». PildilVivien Leigh ja Olivia de Havilland
Kaader filmist «Tuulest viidud». PildilVivien Leigh ja Olivia de Havilland Foto: CAP/KFS/Image supplied by Capital Pictures/Scanpix
Vivien Leigh (Scarlett O’Hara) ja Clark Gable (Rhett Butler)
Vivien Leigh (Scarlett O’Hara) ja Clark Gable (Rhett Butler) Foto: Personalities/Scanpix
Leslie Howard (Ashley Wilkes)
Leslie Howard (Ashley Wilkes) Foto: CAP/KFS/Image supplied by Capital Pictures/Scanpix
Olivia de Havilland (Melanie Hamilton)
Olivia de Havilland (Melanie Hamilton) Foto: CAP/KFS/Image supplied by Capital Pictures/Scanpix

Film jälgib Ameerika Ühendriikide orjandusliku lõuna viimaseid õitsengupäevi, kodusõda ja lõuna kokkuvarisemist ning afroameeriklasest orjade elu enne ja pärast sõda.

«Tuulest viidud» filmis Scarlett O’ Hara teenijat Mammyt mänginud Hattie McDaniel oli esimene afroameeriklannast näitleja, kes sai naiskõrvalosa Oscari.

Hattie McDaniel / wikipedia.org
Hattie McDaniel / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles