Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

167-grammise kullatüki leidnud soomlane: järgmise aastani saaksin elada jalad seinal

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Kullatükid
Kullatükid Foto: General/Scanpix

Soomlane, kes leidis 167-grammise kullatüki, sõnas et selle müügiga saaks ta vähemalt järgmise aastani elada midagi tegemata ja jalad seina peal.

Iltasanomat. fi teatel on 15. augustil Ami Telilä poolt Põhja-Soomest Lapimaalt Lemmenjoki rahvuspargist leitud kullatükk, mis sai nimeks Suomi 100, Soomes suuruselt seitsmes.

Soome kõige suurema kullatüki leidis 1935. aastal Evert Kiviniemi ja see kaalus 393 grammi.

Telilä teatel ei ole ta veel küllatükki müünud, kuid ta kaalub müümist, sest müügirahast saaks ta elada pikka aega.

Lemmenjoki rahvuspargist leitud kuld on 100-protsendiline looduslik kuld, olles metallibörsidel hinnatum kui tööstuslikult valmistatud kullakangid.

Soome Lemmenjoki rahvuspark
Soome Lemmenjoki rahvuspark Foto: wikipedia. org

Telilä on varem nüüdsest leiupaigast leidnud 107 ja 88 grammi kaalunud kullatükid.

Soomlase sõnul on ta pärit kullaotsijate perest ja oma esimese mootorratta ostis ta kulla müügist saadud raha eest.

Soome kliima võimaldab kulda otsida vaid neljal kuul aastas, Telilä elab sel ajal Inari tundras palkmajas, kust lähimasse asulasse on ligi 100 kilomeetrit.

«Esmalt kõnnin 13 kilomeetrit, siis sõidan mootorpaadiga 25 kilomeetrit ja siis veel 45 kilomeetrit jalgsi kõige lähemasse kauplusse. Kui lähen Ivalosse, siis üritan õhtuks ikka koju tagasi jõuda,» selgitas kullaotsija.

Telilä sõnul ei ole viimastel aastatel teinud ühtegi teist tööd peale kullaotsimise, samas tõdedes, et ta elu võiks ilma kullata olla lihtsam, kuid igavam.

«Kui lapsed olid 1990. aastatel väikesed, olin Lapimaal kulda otsimas vaid siis, kui lastel oli koolivaheaeg. Panin tähele, et kullaotsimine on suurem pingutus kui 9 – 17 töö. Looduses olemine ja kulla otsimine annab aga sellise vabaduse, mida kellast kellani elav ja töötav inimene ei saa,» sõnas soomlane.

Telilä sõnul peab ta paari aasta pärast oma tööst ja hobist loobuma, sest siis hakkab Soomes kehtima uus seadus, mis keelab masinate abil kulla otsimise ja kaevamise.

«Pean siis lõunasse kolima ja tavatööle minema. Labidaga kaevamine ei anna nii palju kulda, et sellest ära elada saaks,» teatas kullaotsija.

Telilä sõnul tegeleb ta lisaks kullaotsimisele ka reisimisega, sügisel kavatseb ta minna mootorrattaretkele Kesk-Euroopasse ja otsib sellele kaaslast.

Tagasi üles