Maailma pikim putukas on üle poole meetri pikk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma pikim putukas Phobaeticus chani on 55 sentimeetrit pikk
Maailma pikim putukas Phobaeticus chani on 55 sentimeetrit pikk Foto: AP / Scanpix

Maailma pikimaks putukaks peetav isend leiti kümme aastat tagasi Borneolt ja on üle poole meetri pikk.

55 sentimeetri pikkuse megaputuka teaduslik nimi on  Phobaeticus chani, kirjutab BBC.

Uus putukas on 1, 25 sentimeetrit pikem kui  varem maailma pikimaks putukaks peetud, Malaisias ja Indoneesias elav  Phobaeticus serratipes.

«Maailma pikima putuka tiitlit kandnud liik hoidis seda üle 100 aasta. See on haruldane, et uus pikim putukas leiti tänapäeval,» sõnas Londoni loodusmuuseumi putukateosakonna kuraator George Breccaloni.

Kümme aastat oli kummaline putukas ühe isiku erakollektsioonis. Omanikul ei olnud aimugi, et tema käes on uude liiki kuuluv rekordputukas.  Putukas jäi silma zooloog Chan Chwe Lunile, kes tegi kindlaks, et tegemist on uue liigiga.  Putukas anti üle Londoni loodusmuuseumile.

Selle putuka elu-olu kohta ei ole midagi teada. Arvatakse, et see liik elab kõrgel puuvõrades ning selle tõttu ei ole ta eriti nähtav.

Londoni loodusmuuseumi toodud emane putukas oli mune täis.

«Arvame, et selle liigi puhul laseb emane putukas munad lendu  ja tuul kannab need putuka elukohaks olevast puust eemale. See tähendab seda, et noored putukad ei ela oma vanematega samal puul ega võistle vanematega toidu pärast,» sõnas Breccaloni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles