Turu naised käivad pärast noarünnakut agaralt enesekaitsekursustel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine õppimas enesekaitset
Naine õppimas enesekaitset Foto: Panther Media/Scanpix

Soome edelaosas Turus leidis 18. augusti päratlõunal aset noarünnak, milles hukkus kaks ja sai vigastada kaheksa inimest.

Yle teatel uurib poolitsei juhtunut kui terrorirünnakut ja selles kahtlustatakse Maroko päritolu Abderrahman Mechkahi, kes arreteeriti.

Soome meedia andmetel on Turu naised pärast rünnakut aina agaramalt hakanud käima enesekaitsekursustel, Soome teistes paikades sellist buumi märgata ei ole.

«Kuulutasin sel esmaspäeval, et korraldan uue enesekaitsekursuse ning see täitus peaaegu kohe. Paari päevaga pani end kirja rohkem kui 30 inimest, kellest 90 protsenti on  naised,» teatas enesekaitseõppe keskuse Defendo julgeolekuekspert Antti Nurmi.

Naine õppimas enesekaitset
Naine õppimas enesekaitset Foto: Panther Media/Scanpix

Ka Espoo ja Turu Krav Maga ühenduse esindaja Jani Suvanto pani tähele, et pärast noarünnakut on naised hakanud enesekaitsest huvituma.

«Turus on enesekaitsekursustele pannud end kirja kaks korda rohkem inimesi kui tavaliselt. Tõenäoliselt on selle põhjuseks Turu terrorisündmus. Espoos on kursuste täitumine olnud tavaline,» sõnas soomlane.

Enesekaitsekursuseid viiakse läbi ka Helsingis, Kotkas, Tamperes ja Oulus ning ka seal on klasside täitumine tavapärane.

«Enamik sooomlasi arvab, et rünnak toimus Turus ja nende kodukohas midagi sellist ei toimu. Tegelikult tuleks arvestada, et kui selline asi sai juhtuda Turus, siis võib see aset leida ka Soome teistes paikades. Möödunud nädala reedeni arvasid ka Turu elanikud, et terrorism neid ei puuduta,» selgitas Suvanto.

Helsingis tegutseva enesekaitsekursusi pakkuva Suomen Turvavalmennus omanik ja põhikoolitaja Mikko Jantunen sõnas, et Turu sündmused ei ole nende kursuste vastu huvi suurendanud.

Olukord oli pool aastat tagasi teistsugune, kui Helsingis leidis aset mitu vägistamist ja siis olid enesekaitsekursused väga populaarsed.

Enesekaitsekoolitust pakkuva firma HMAC esindaja Tapio Erholtz sõnas, et sel nädala on temalt väga paljud uurinud enesekaitsekursuste kohta

«Massilist huvi ei ole, aga huvi on kasvanud. Huvitatute seas on mehi ja naisi võrdselt,» teatas Erholtz.

Enesekaitse õppimine
Enesekaitse õppimine Foto: Nir Elias/Reuters/Scanpix

Enesekaitsekursuste korraldajate teatel annavad nad algkursusel edasi baasoskused, kuid tegelikus elus, kui toimub näiteks üllatusrünna, ei pruugi õpitu aidata. Et ennast paremini kaitsma õppida, tuleks läbida ka jätkukursused, kus õpetatakse ka ootamatute olukordadega toimetulekut.

Kui veel kümme aastat tagasi olid Soome enesekaitsekursustel põhiliselt mehed, siis nüüd, mil terrorioht on maailmas kasvanud, on neist kursustest enam huvitunud naised.

Koolitajate sõnul on Soomes seni elatud «omas mullis», kuid aeg ja maailm on muutunud ja lokkav vägivald tungib aina enam peale. See paneb inimesi astuma samme oma turvalisuse paremaks tagamiseks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles