CIA paljastas nähtamatu tindi koostise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nähtamatut tinti käsitlev saladokument
Nähtamatut tinti käsitlev saladokument Foto: ibnlive.in.com

USA Luure Keskagentuur (CIA) paljastas nüüd ligi 100-aastase hästi hoitud saladuse – nähtamatu tindi koostise.

Millistest ainetest nähtamatu tint koosneb, paljastus Esimese maailmasõja (1914  - 1918) aegsetest dokumentidest, kirjutab ibnlive.in.com

Kuus sellest ajast pärit ülisalajast dokumenti olid CIA arhiivis.

Dokumentides seisab ka õpetus, kuidas nähtamatut tinti kasutada liitlastele sõnumite kirjutamiseks ning kuidas lugeda vaenlaste salajasi kirju, ilma et sellest jälge jääks.

Nähtamatu tindi üks variante:  puuvillane taskurätik või riidetükk tuli kasta lahusesse, mis koosnes nitraadist, soodast ja tärklisest. Pärast seda kangas kuivatati.

Siis pannakse see riidetükk vette, milles kemikaalid sellest välja imbuvad.

Saadud lahus ongi nähtamatu tint, mida saab näiteks panna täitesulepeasse.

Selle tindiga kirjutatud sõnum tuleb nähtavale teise kemikaali, kaaliumiodiidi abil.

CIA dokumentidest paljastus ka see, et prantslased said Esimese maailmasõja päevil sakslaste nähtamatu tindi retsepti jälile.

«Need dokumendid olid salajased ligi 100 aastat. Kuna nüüdsel ajal põhineb salasõnumite saatmine kõrgtehnoloogial, siis nüüdseks on need võtted vananenud. See ei ole enam salastatud ja me saame selle avalikustada,» selgitas CIA juht Leon E. Panetta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles