Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Kerakala maksa maitsmine oleks koka peaaegu tapnud

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Kokk kerakala hoidmas
Kokk kerakala hoidmas Foto: jupiterimages.com

Jaapanis oleks kerakala maksa maitsmine ühele kokale peaaegu saatuslikuks saanud.

30. eluaastates kokk oli kerakalast toitu valmistamas  ja selle käigus maitses ta kala maksa, kirjutab Asahi Shimbun.

Kerakala maks ja veel mitmed teised siseorganid sisaldavad mürgist ainet tetradotoksiini.

Kokk kaotas mürgise maksa maitsmise tagajärjel teadvuse  ja ta elutegevus peaaegu lakkas. Haiglasse toimetatud koka elu suudeti siiski päästa.

Tetradotoksiin võib tappa 4-6 tunni jooksul, kui kohe sellele jälile ei saada. Mürgituse tagajärjel võib tekkida halvatus, krambid  ning südame- ja veresoonkonna häired.

Ametnike sõnul ei saa kokka trahvida, kuna ta ei kahjustanud mitte kedagi peale iseenda.

Kerakala peetakse Jaapanis delikatessiks. Ühes kerakalas leiduv tetradotoksiin võib tappa 30 inimest.

Kerakala on tuntud selle poolest, et rünnaku korral muutub ta keha umbes kaks korda suuremaks ning ta jääb nagu pallina vee peale hulpima.

Kerakalal on üliteravad hambad, mis koosnevad neljast plaadist. Kala hammaste järgi on ka temas sisalduv mürk  tetradotoksiin nime saanud. Tetras tähendab nelja, odontos hammast.

Tagasi üles