Ramzan Kadõrov: lahutatud vanemate lapsed on ekstremistidele lihtsaks sihtmärgiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramzan Kadõrov
Ramzan Kadõrov Foto: Said Tzarnaev/Sputnik/Scanpix

Tšetšeeni Vabariigi liider Ramzan Kadõrov käivitas programmi, et lahutatud paarid taas kokku viia, sest juhi arvates õõnestavad lahutused ühiskonda ja tekitavad sotsiaalprobleeme.

Tšetšeenia riigitelevisioon teatas sellel nädalal, et valitsuse erikomisjoni, seadusandjate ja vaimulike programmi abil on 948 perekonda taas tervikuks saanud, edastab The Guardian.

Lääne arvates on Kaukaasias asuv Venemaa 1. järgu haldusüksus Tšetšeenia muutunud Kadõrovi käe all aina jäigemaks ja konservatiivsemaks.

Kadõrov käivitas perede taasühendamise juulis selgitades, et lapsed, kes ei ela koos mõlema vanemaga, on ekstremistidele lihtsaks sihtmärgiks ning kui õigel ajal ei sekkuta, siis saavad neist ajupestud islamiäärmuslased. 

Ramzan Kadõrov
Ramzan Kadõrov Foto: MUSA SADULAYEV/AP/Scanpix

Juhi andmetel on enamik Tšetšeenias kuritegusid korda saatnud noortest meestest pärit katki läinud peredest.

«Statistika näitab, et 100 perest vaid 5 – 6 on normaalsed ja täiuslikud. Meie ülesandeks on pered taas kokku tuua. Eelkõige tuleb naised, kes on oma meeste juurest lahkunud, sundida tagasi tulema,» teatas Kadõrov.

Ramzan Kadõrov
Ramzan Kadõrov Foto: Said Tzarnaev/Sputnik/Scanpix

Pealinnas Groznõis tegutseb erikomisjon,  mille eesmärgiks on lahutuste vähendamine ja abielude püsimise kindlustamine. Lisaks asutati konfidentsiaalne kuum liin, kus lahutust kaaluvad paarid saavad usujuhilt mullalt nõu ja abi.

Erikomisjoni teatel on mitmed naised oma meeste juurde tagasi pöördunud ning kuna islam lubab mehel pidada mitut naist, siis on varem esimese naise staatuses olnud naisest saanud teine naine.

Tšetšeenia religiooni- ja sotsiaalasjade ameti juht Rustam Abazov eitas, et peresid oleks sunniviisiliselt taasühendatud.

«Tšetšeenias ei rikuta inimõigusi, vaid neid austatakse. Inimsed taasliitusid omal vabal tahtel,» lausus Abazov.

On neid anonüümseks jääda soovinut tšetšeene, kes teatasid lääne ja vene meediale, et neid sunniti oma endise abikaasa juurde tagasi minema ja taasabielluma.

«Meile öeldi, et kui me ei lähe, siis me ei riku vaid traditsiooni ja religioosseid tavasid, vaid ka läheme vastuollu juhi Kadõrovi nägemusega abielust. Võimuesindajad sunnivad paare taasühinema,» sõnas enda kohta nime Zarema kasutanud naine.

Lääne meedia teatel ei austata Tšetšeenias inimõigusi, kuna inimesi on kadunuks jäänud ja neid on tapetud.

Selle aasta veebruaris jõudis maailma meediasse teade, et Tšetšeenias peeti kinni sadu geisid, keda kinnipidamisasutustes piinati.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch teatel hukkus selles vägivallas vähemalt kuus homoseksuaali.

Amnesty International saatis koos kohalike elanikega Venemaa peaprokurörile Juri Tšaikale kirja, milles nõuti Tšetšeenias Krasnaja Turbinas toimunud inimõigusrikkumiste uurimist.

Kohalike sõnul peeti kinni kaks meest, keda süüdistati Islamiriigi heaks töötamises ja neid piinati, et nad selle üles tunnistaksid.

Tšetšeenia politsei otsis petitsioonile allkirja andnute kodud läbi ja mitmed neist arreteeriti. Nad pidid allikirjastama dokumendi, milles nad vabandasid kirja pärast.

«Tšetšeenias on muutunud tavaliseks, et inimesed ei saa oma arvamust avaldada, end vabalt väljendada ega võimude jõukasutamise peale kaevata. Tšetšeenia liigub kogu aeg suurema autoritaarsuse suunas,» teatasid kohalikud Amnesty esindajad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles