Kanada linnapea ei lubanud pargist haakriste eemaldada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haakrist
Haakrist Foto: Trons/TT/TRONS/Scanpix

Kanadas Quebeci osariigis Montreali lähedases Pointe-des-Cascades’is lahvatas vaidlus sealses pargis asuval mälestusmärgil olevate haakristide tõttu.

Paremäärmusluse ja neonatsismi vastased üritasid haakriste üle värvida, kuid linnapea takistas seda, sest tegemist on osaga kohalikust ajaloost, edastab The Guardian.

Quebecis tegutseva rassismi- ja vihavastase grupeeringu Erasing Hate asutaja ja juht Corey Fleischer oli möödunud nädalal valmis haakristid üle värvima, et neid näha ei oleks, kuid linnapea Gilles Santerre kutsus politsei ja lasi mehe pargist eemaldada.

Quebeci meedia teatel on haakriste Pointe-des-Cascades pargis oleval mälestusmärgil, mis on ankur ja mis on pühendatud hukkunud meremeestele.

«Me ei ülista ega propageeri natsismi. Meil on ühtehoidev kogukond ja me korraldame koos sündmusi. Pargis olev ankur on osa meie ajaloost,» selgitas linnapea.

Santerre’i andmetel pärineb pargis mälestusmärgina olev ankur Saksa kaubalaevalt, mis seilas vahetult enne Teist maailmasõda. Sukeldujad leidsid selle ankru 25 aastat tagasi.

Linnapea sõnas Radio Canadale antud intervjuus, et svastika oli iidsel ajal päikese, valgustatuse ja õnne, mitte natsismi sümbol. Adolf Hitleri režiim muutis selle tähenduse positiivsest negatiivseks.

Linnapea lubas, et ankru juurde pannakse selgitav tekst, miks sellel on haakristid.

Fleischeri arvates peaks pargis oleva ankru panema muuseumi, kuid samas tunnistas, et linnapeal on haakristi algse tähenduse suhtes õigus.

«Minu silmis ei ole sel märgil siiski rahu ja õnne tähendust, natsid kahjustasid selle mainet. Seega ei tuleks seda märki näidata paigas, kuhu inimesed tulevad puhkama ja aega veetma,» oli aktivist resoluutne.

Kohaliku juudikogukonna esindaja David Ouellette’i sõnul pingutas Fleischer natukene üle kui hakkas haakristi värvima. Ta oleks pidanud esmalt pöörduma kohalike võimude poole, et asi lahendada.

«Kui avalikkuses on näha haakriste, siis tuleb kindlasti panna selgitus, et miks need seal on,» teatas Ouellette. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles