Top 10: need Eesti kuulsused ei võta liha suu sissegi!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toome teieni Eesti tuntud inimesed, kes on otsustanud loobuda lihast. Kuigi paljudes Lääne riikides ja Aasias peetakse veganlust ja taimetoitlust normaalseks, siis Eestis on selles suunas veel tükk maad arenemist. 

Siinkohal täpsustame üle taimetoitluse ja veganluse peamised erinevused:
Kui taimetoitlased lubavad endale aeg ajalt ka muna- ja piimatooteid, siis veganid väldivad kõike, mis loomne — sealhulgas ka tarbekaupu, mis nahast, siidist või villast tehtud. Kui taimetoitlus on dieet, siis veganism on elustiil. Samas, lähtudes infost, mis on pärit vegan.ee leheküljelt, siis eelistavad end taimetoitlasteks nimetada aga vaid veganid ning peavad vegetaarlasi pooltaimetoitlasteks, sest viimased söövad loomset päritolu piimatooteid ja mune.

Taimse toitumise kohta levivad mitmed väited, mille aluseks on pigem eelarvamused kui teaduspõhisus. Üks neist on arvamus, et veganitel on mitteveganitest keerulisem kavandada tervislikku toidusedelit.

Suurimad toitumisviiside tervisemõjude võrdlusuuringud lükkavad selle müüdi veenvalt ümber. Ka vastab keskmise vegani toidusedel üldiselt paremini tervisliku toitumise soovitustele kui lihasööja oma.
Samas on tõsi, et veganid peavad tähelepanu pöörama teatud toitainete piisavale saamisele, kuid sama kehtib kõigi inimeste kohta, sõltumata nende toitumisviisist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles