Nikolaj Coster-Waldau: «Troonide mäng» viitab kaudselt kliimamuutusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolaj Coster-Waldau Jaime Lannisterina
Nikolaj Coster-Waldau Jaime Lannisterina Foto: Macall B. Polay/AP/Scanpix

Menuseriaali «Troonide mäng» staari Nikolaj Coster-Waldau, kes kehastab Jamie Lannisteri, sõnul on jääl ja lumel selles seriaalis tähtis roll, olles samas kaudne viide kliimamuutusele.

Coster-Waldau teatel teeb kliimamuutus teda murelikuks, sest ta teine kodu on Gröönimaal, kus liustikud sulavad, edastab cnn.com.

Gröönimaa
Gröönimaa Foto: imago stock&people/imago/Dieter Mendzigall/Scanpix

«Jälgin Gröönimaa liustike kohta käivat informatsiooni, sest minu teine kodu on Gröönimaal. Minu naine Nukaaka on pärit Gröönimaalt Uummannaqist ja mu tütred on pool gröönimaalased. Oleme perega seal sageli ja ma olen näinud oma silmaga kliimamuutuse negatiivset mõju, mitmed ökosüsteemid hävinevad,» teatas staar.

Gröönimaa sulav liustik
Gröönimaa sulav liustik Foto: Frans Lanting/picture alliance / Frans Lanting/Scanpix

Ta lisas, et «Troonide mängus» on paljus stseene, milles on näha ekstreemseid ilmaolusid.

Nikolaj Coster-Waldau Jamie Lannisterina
Nikolaj Coster-Waldau Jamie Lannisterina Foto: Macall B. Polay/AP/Scanpix

«Keskmise temperatuuri kerkimine on aina kiirem. Temperatuuritõus on kaasa toonud väga jaheda ja väga kuuma ilma aina sagedama esinemise,» selgitas Coster-Waldau.

Nikolaj Coster-Waldau
Nikolaj Coster-Waldau Foto: Shooting Star/Shooting Star/Sipa USA/Scanpix

Teadlased hoiatasid juba aastaid tagasi, et Gröönimaal, mis on 80 protsendi ulatuses kaetud jääga, hakkab jää kliimamuutuse ja temperatuuritõusu mõjul sulama, võides kergitada merepinna taset umbes kuus meetrit.

USA Massachusettsi ülikooli teadlane Charli Carpenter teatas 2012. aastal, et «selle seriaali slogan «Talv tuleb» on nii otsene kui metafooriline viide kliimamuutusele» ning meedias on mitmel korral kirjutatud, et «Troonide mäng» püüab vaatajaid kliimamuutuste suhtes harida.

Nukaaka Coster-Waldau (sünninimega Sascha Nukaka Motzfeldt, sündinud 23. veebruaril 1971) on Gröönimaa laulja, näitleja ja endine Miss Gröönimaa. Ta on ka Gröönimaa tuntud poliitiku Josef Tuusi Motzfeldti tütar.

1998. aastal abiellus ta Taani näitleja Nikolaj Coster-Waldauga (sündinud 27. juulil 1970), neil on kaks tütart. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles