Miks terroristide viimase aja rünnakud on suunatud eelkõige naiste ja laste vastu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelona rünnakus hukkunud laste mälestamine
Barcelona rünnakus hukkunud laste mälestamine Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Soome Helsingi ülikooli terrorismiuurija Leena Malkki sõnul on viimastel aastatel terroristide poolt tehtud rünnakud suunatud eelkõige naiste ja laste vastu.

Soomes toimus möödunud reedele rünnak, milles pussitaja tappis kaks ja vigastas 13 inimest, edastab iltasanomat.fi.

Soome politsei Turu kesklinnas.
Soome politsei Turu kesklinnas. Foto: VESA MOILANEN/AFP/Scanpix

Hukkunute ja kannatanute seas oli naisi, mehed said eelkõige vigastada siis, kui üritasid ründajat takistada.

«Terroristid ründavad ettejuhtuvaid inimesi, kuid ohvriteks valitakse siiski eelkõige naisi ja lapsi, kuna nad ei ole nii tugevad kui mehed ega suuda vastu hakata. Selline olukord tekkis näiteks Ühendkuningriigis Manchesteris pärast USA popstaari Ariana Grande kontserdi lõppu, kui terrorist kontserdipaiga väljapääsu juures pommi plahvatama pani, tappes ja vigastades eelkõige teismelisi tüdrukuid ja nende emasid,» selgitas Leena Malkki.

Manchester Arena väljapääsude juures toimus plahvatus. Ariana Grande kontserdil oli palju alaealisi.
Manchester Arena väljapääsude juures toimus plahvatus. Ariana Grande kontserdil oli palju alaealisi. Foto: Peter Byrne/PA Wire/PA Images

Manchesteri rünnakus kaotas elu 22 inimest, neist kümme olid alaealised.

Malkki lisas, et naiste ja laste ründamine šokeerib ja ehmatab, olles samas terroristide sõnum ühiskonnale, et läänes ei suudeta kaitsta kõige kaitsetumaid.

Barcelona rünnakus hukkunud laste mälestamine
Barcelona rünnakus hukkunud laste mälestamine Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Terrorismiuurija  arvates  teevad moslemisäärmuslastest terroristid lääne naiste vastu rünnakuid ka põhjusel, et peavad neid naisi liiga paljastavate rõivaste, meigi ja käitumistavade tõttu «litsideks».

«Terroristidel on rünnakute eesmärgiks on külvata võimalikult palju segadust ja hirmu. Äärmusislamistlik ideoloogia jääb sageli tahaplaanile, külvatakse lihtsalt kaost,» nentis Malkki.

Lisaks Soomele Turule toimus möödunud nädalal rünnak ka Hispaanias Barcelonas, kus kaubik sõitis populaarsel jalakäijate tänaval La Ramblal rahva sekka, tappes 13 ja vigastades rohkem kui 130 inimest.

Hukkunute seas oli ka seitsmeaastane Briti-Austraalia poiss Julian Cadman, kes alguses kadunuks kuulutati, kuid nüüdseks on teada, et laps hukkus.

Julian Cadman
Julian Cadman Foto: facebook.com
Barcelona terrorirünnakus hukkunute mälestamine
Barcelona terrorirünnakus hukkunute mälestamine Foto: MANU FERNANDEZ/AP/SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles