Vandumine aitab valu leevendada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandumine aitab valu leevendada
Vandumine aitab valu leevendada Foto: SCANPIX

Suurbritannia Keele`i ülikooli uurijate kinnitusel aitab vandumine vigastada saamise korral valu leevendada.

Teadlased lisasid, et vandesõnade kasutamine mõjub eriti efektiivselt neile, kes tavapäraselt selliseid sõnu ei kasuta, kirjutab The Telegraph.

Uurijad tegid katse, milles lasid vabatahtlikel panna käsi jääkülma vette. Kui külmus talumatuks muutus, lubati neil suust välja lasta kõik, mis pähe tuli.

Teises katses pandi katsealuste käsi jällegi jääkülma vette, kuid siis paluti neil öelda midagi neutraalset.

Uuring näitas, et vandesõnu kasutanud suutsid sellega valu vaigistada ning kätt vees kauem hoida.

«Vandumise ja valu leevenemise vahel on seos, sest ebakorrektsed sõnad toimivad valu leevendajana,» selgitati.

Leiti veel üks huvitav seos – nimelt oli ebatsensuursete väljendite ja vandumise kasutamine neli korda efektiivsem nende puhul, kes selliseid väljendeid tavapäraselt ei kasutanud.

«Võimalik, et ropp keelekasutus käivitab kehas «võitle või põgene» reaktsiooni». Vandesõnu korranutel intensiivistus südame- ja veresoonkonna töö, ka selle tõttu võidi valu paremini taluda,» selgitasid uurijad.

Uuring tõestas, et vigastuse puhul ja valu tõttu ebatsensuursete sõnade kasutamisel ei ole vaid emotsionaalne, vaid ka füüsiline mõju.

«Vandumine on inimkonna keelefenomen. Läbi sajandite on haiget saamisel igasugu asju neetud. Nüüd tõendasime, et see tõepoolest aitab,» nentisid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles