Londoni MMil naiste kaugushüppes pronksmedali saanud sportlane on kodutu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tianna Bartoletta
Tianna Bartoletta Foto: Vince Mignott/imago/Uk Sports Pics Ltd/Scanpix

Ameeriklannast kaugushüppaja Tianna Bartoletta, kes sai Londoni kergejõustiku maailmameistrivõistlustel naiste kaugushüppes pronksmedali, on juba kolm kuud kodutu.

31-aastase Bartoletta sõnul oli tal MMiks valmistumine raske, sest tal ei olnud kindlat kohta kus elada ja ta pidi kõik maha jätma, kui otsustas oma vägivaldsest mehest John Bartolettast päevapealt lahku kolida, edastab BBC.

Tianna Bartoletta
Tianna Bartoletta Foto: GLYN KIRK/AFP/Scanpix

Ameeriklannal oli enne Londoni MMi kaks MMi kulda ja kaks olümpiakulda ning ta teadis, et nüüdne MM on talle raske, sest ta on tiitlikaitsja.

Tianna Bartoletta
Tianna Bartoletta Foto: Anton Denisov/Sputnik/Scanpix

«Londonis saadud pronksmedal on minu silmis hinnalisem kui varasemad kullad. Seda põhjusel, et kolm kuud tagasi jäin ootamatult kodutuks. Pidin langetama karmi otsuse ja ma langetasin selle, jättes maha nii oma koera kui kõik muu. Mul oli siis väga vähe raha ja mul ei ole seni kodu,» teatas kaugushüppaja.

Bartoletta Londoni MMi pronksihüppe pikkus oli 6,97 meetrit.

Tianna Bartoletta
Tianna Bartoletta Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Scanpix

Tianna Bartolettal ja ta mehel John Bartolettal on käsil lahutusprotsess, mis ei ole kulgenud just sujuvalt.

«Otsustasin, et ma ei pea enam elama hirmus ja ähvardustes ega taluma koduvägivalda. Võtsin suure riski, kuid nüüd tean, et asi oli seda väärt. Olin vahepeal nii suures masenduses, et tahtsin rongi ette hüpata, sest ma ei näinud siis veel väljapääsu, kuid nüüd on kõik teisiti,» selgitas ameeriklanna.

Bartolettat on aidanud ta sõbrad, kelle abiga ta loodab endale varsti uue kodu leida.

 

I knew defending my title would be difficult. And you may find it hard to believe but this Bronze medal is THE most special medal I have ever won. Because just three short months ago I had to run away from my own home, I had to decide which of ALL my belongings were the most important, I had to leave my dogs, I had little money, I still have no actual address, all to give myself a chance at having a life and the love I deserved--one that didn't involve fear or fighting, threats, and abuse. To stand on the podium today after not even being in the mix for 4 rounds means the world to me. I took a huge gamble blowing my life up in such an important year for me career-wise. But it was about time for me to see that I was worth it. It was worth it. Thanks so much for riding with me. ❤️

A post shared by Tianna T. Bartoletta (@tianna.bartoletta) on

Tianna Bartoletta (neiupõlvenimega Madison; sündinud 30. augustil 1985 Elyrias, Ohios) on USA kergejõustiklane, kaugushüppaja ja sprinter.

Ta tuli kaugushüppe maailmameistriks 2005. aastal Soome Helsingi MMil tulemusega 6,89 meetrit  ja 2015. aastal Hiinas Pekingis 7,14 meetriga.

2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängudel hüppas ta isikliku rekordi 7,17 meetrit, mis tõi talle kulla.

2012. aasta Londoni olümpiamängudel sai ta USA naiskonna koosseisus 4×100 meetri teatejooksus kulla maailmarekordilise ajaga 40,82 sekundit. 

Tianna Bartoletta
Tianna Bartoletta Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles