Allikas: leiutaja Madsen oleks võinud oma allveelaevaga mereõnnetuse tekitada (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Wall ja Peter Madsen miniallveelaeval
Kim Wall ja Peter Madsen miniallveelaeval Foto: PETER THOMPSON/AFP/Scanpix

Taani politsei otsib möödunud neljapäeval kadunuks jäänud rootslannast vabakutselist ajakirjanikku Kim Walli, kes läks koos taanlasest leiutaja Peter Madseniga miniallveelaevaga sõitma.

30-aastane Wall tegi 46-aastasest Madsenist ja ta leiutistest persoonilugu, edastab The Local.

Kim Wall
Kim Wall Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kim Wall ja Peter Madsen allveelaeval
Kim Wall ja Peter Madsen allveelaeval Foto: PETER THOMPSON/AFP/Scanpix

Madseni alus uppus 11. augustil Kopenhaageni lähistel, mees pääses uppunud alusest, kuid ta peeti Walli kadumisega seoses kinni.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Taani politsei lasi seitsme meetri sügavusel olnud miniallveelaeva Nautilus pinnale tõsta, kuid rootslanna surnukeha sellest ei leitud.

Madseni advokaat Betina Hald sõnas Taani ja Rootsi meediale, et ta kilent on 24 päeva eeluurimise all. Madsen eitab naise tapmist ja selle varjamist ega soovi enam midagi juhtunu kohta öelda.

Rootsi väljaanne Aftonbladet kirjutas eile, et kui Madsen oli oma allveelaevaga Kopenhaageni sadamast lahkunud ja Sundi väina jõudnud, oleks ta võinud mereõnnetuse tekitada, kuna ta laeval ei põlenud signaaltuled. Allveelaev liikus kaubalaevaga kokkupõrkekursil.

Rannavalve sai ohuolukorra teate umbes kaks tundi enne seda, kui allveelaev kadus.

Kaubalaevaga seotud isiku teatel oli neil õnne, et allveelaev otsa ei sõitnud.

«Väike allveelaev seilas ilma tuledeta, me nägime teda tänu kuuvalgusele ja hoidsime halvima ära,» teatas allikas.

Kopenhaageni politsei üks juhtidest Jens Møller Jensen teatas, et nad vestlesid kaubalaeva esindajaga, kes andis neile Madseni allveelaeva liikumise kohta tähtsat informatsiooni.

Taani leiutaja Peter Madseni miniallveelaev Nautilus
Taani leiutaja Peter Madseni miniallveelaev Nautilus Foto: PETER THOMPSON/AFP/Scanpix

Jenseni teatel oli valgustamata allveelaev kaubalaevast umbes 30 meetri kaugusel ja allveelaeva märganud isiku teatel tekkis tal küsimus, et miks see alus on valgustamata.

«Sundi väinas on väga tihe laevaliiklus, mitte keegi ei tekitaks seal meelega ohuolukordi,» teatas kaubalaevaga seotud isik.

Kaubalev möödus allveelaevast Saltholmi saare juures, olles umbes ühe meremiili kaugusel kohast, kus allveelaev hiljem uppus. Kaubalaeva meeskond edastas politseile kohtumiskoha täpsed koordinaadid.

Politsei sõnul kahtlustavad nad, et Madsen tappis ajakirjaniku ja üritas allveelaeva uputamisega jälgi peita. Samas ei ole tapmismotiiv veel selge.

Politsei andmetel nähti Walli viimati Madseni allveelaeva pardal 10. augustil kui alus seilas mööda Kopenhaanegi lähistel asuvast Refshaleøeni saarest.

Madseni allvelaev Nautilus uppus möödunud reedel, 11. augusti õhtul ning mehe kinnitusel oli ta siis pardal üksinda.

Politsei teatel selgitas Madsen pärast kinnivõtmist, et mis juhtus, kuid hiljem muutis oma ütlust, mille tõttu kahtlus tema suhtes suurenes.

Taani politsei ei ole seni Kim Walli leidnud elusa ega surnuna. Politsei palus kadunud ajakirjaniku otsingutes abi kaitseväelt, teda otsitakse nüüd sõjaväe helikopterite ja laevade abil.

«Teatasime Kim Walli perele, et teda ei olnud allveelaevas ning et tema otsingud jätkuvad,» teatas Jensen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles