Video: vürtsika toidu väljakutse võttis mehelt kaheks minutiks kuulmise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vürtsikad piprad
Vürtsikad piprad Foto: Panther Media/Scanpix

Saksamaal Berliinis elav toiduvlogger katsetab väga vürtsikate roogade söömist, kuid katsetus Indoneesia «surmanuudlitega» võttis temalt kaheks minutiks kuulmise.

Ben Sumadiwiria jäädvustas videole, kuidas ülivürtsikas toit tal pisarad silma tõi, higistama pani, valu tekitas ja kuulmise võttis, edastab Live Science.

«Vürtsikas roog tekitas seedeelundites valujoa, mis jõudis kõrvadesse, tehes mind paariks minutiks kurdiks,» teatas mees.

On neid, kes ei usu, et väga vürtsikas toit võib ajutiselt kuulmise võtta, kuid kuna nina, kurk ja kõrvad on seotud, siis võib see olla võimalik.

Sumadiwiria sõi indoneeslaste lemmikrooga, nuudleid, milles  oli Tai tšillit, mis tšillipiparde võrdluses on 45 korda vürtsikam kui jalapeño.

Maailma kõige vürtsikamaks peetakse USAs Lõuna-Carolinas kasvatatavat Carolina pipart, mis on 440 korda «kuumem» kui  jalapeño.

Tšillipipardele annab vürtsisuse kapsaitsiin, mis ärritab limaskesti, tekitades põletava tunde ja haavandeid.

Vürtsikad piprad
Vürtsikad piprad Foto: Panther Media/Scanpix

Sumadiwiria videot näinud tšilliekspertide sõnul võis mees kuulmise kaotada, kuna kapsaitsiin mõjutas lisaks suule ja seedeelundkonnale ka närve, mis on seotud kõrvadega. 

Ootamatu valusööst kõrva võib tekitada probleeme Eustachiani torus, mis asub keskkõrvas ja on ühenduses ninaga ning mõjutada kraniaalnärve, kaasa arvatud kolmiknärvi.

«Midagi sellist võis toimuda ka vürtsikat toitu söönud katsetajaga, kes kaotas ajutiselt kuulmise,» teatasid eksperdid.

Kuigi kapsaitsiini peetakse mõnevõrra ohtlikuks, on tal ka positiivseid omadusi, näiteks mõjub ta teatud juhtudel valuvaigistajana ja kaitseb rakke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles