Video: Antarktikas on 106-aastane puuviljakook, mis ootab sööjat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktikast leitud 106-aastane puuviljakook
Antarktikast leitud 106-aastane puuviljakook Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Uus-Meremaa meedia teatel leidsid arheoloogid hiljuti Adare’i poolsaarel asuvast polaaruurijate majast riiulilt puuviljakoogi, mis näeb üsna värske välja.

Tegemist oli Briti firma Huntley&Palmers puuviljakoogiga, mis oli toiduna kaasas Briti Robert Falconi juhitud polaaruurimisekspeditsioonil 1911. aastal.

Antarktikast leitud 106-aastane puuviljakook
Antarktikast leitud 106-aastane puuviljakook Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Keeks leiti roostetanud metallkarbist, mis pudenes tükkideks, kuid paberis olev maius on üsna hästi säilinud.

Kook oli polaaruurijate majas, mille ehitasid 1899. aastal Norra ekspeditsiooni liikmed ning mida nüüd konserveeritakse. Kokku leiti polaaruurijate puust hüttidest üle 1500 objekti.

Antarktikas Adare'i poolsaarel asuvad polaaruurijate majad
Antarktikas Adare'i poolsaarel asuvad polaaruurijate majad Foto: wikipedia.org.

Leidude seas oli ka teisi toiduaineid, kuivatatud liha  ja konservliha ning kala, kaasa arvatud sardiine. Samuti oli hüttides rõivaid, isiklikke esemeid, nõusid ja tööriistu.

Uus-Meremaa Antarktika pärandifondi esindaja Lizzie Meeks sõnas, et kuigi puuviljakook nägi söödav välja, ei olnud selle lõhn kuigi meeldiv, lõhnates riknenud või järele.

Meeksi sõnul oli puuviljakook nende kõige huvitavam leid, kuna see oli säilinud peaaegu kahjustamatult, mida ei saa öelda teiste toiduainete kohta.

«Tavaliselt ei võeta Antarktika ekspeditsioonile puuviljakooki kaasa ja kui võetakse, siis ei jäeta seda söömata. Ma ei soovita mitte kellelgi seda maitsta, kuid kui on huvi ja satutakse Antarktikasse, siis saab ta seda teha,» sõnas Uus-Meremaa pärandifondi esindaja.

Meeksi teatel leitud asjad puhastatakse, kuid pannakse leiukohtadesse tagasi, sest tegemist on polaaruurimise ajaloos tähtsa paigaga, mida tahetakse säilitada.

Ta lisas, et see puuviljakeeks võib veel järgmises 100 aastat vastu pidada, kui kliimamuutus Antarktika kliimat väga segamini ei löö. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles