Video: transsooline Chelsea Manning on Vogue’i septembrinumbri esikaanel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chelsea manning Vogue'i fotol
Chelsea manning Vogue'i fotol Foto: twitter.com

USA endine sõjaväe luureanalüütik, paljastavale meedialeheküljele Wikileaks saladokumente edastanud Bradley Manning, kellest nüüd on saanud Chelsea Manning, on moeväljaande Vogue septembrinumbri esikaanel.

Punast seksikat trikood kandvat 29-aastast Manningit jäädvustas rannas tuntud fotograaf Annie Liebovitz, edastab The Guardian.

Chelsea Manning Vogue'i fotol / Twitter.com
Chelsea Manning Vogue'i fotol / Twitter.com Foto: twitter.com

Moepiibliks nimetatud väljaande 125. juubelinumbri põhilugu on Chelsea Manningist, ta räägib oma elust nii mehe kui naisena.

Bradley Manning, kellest nüüd on saanud Chelsea Manning
Bradley Manning, kellest nüüd on saanud Chelsea Manning Foto: © Alessandro Bianchi / Reuters/REUTERS/Scanpix

USA sõjakohus mõistus Bradley Manningi 2013. aastal saladokumentide lekitamise eest 35 aastaks vanglasse.

Manning edastas 2007. aastal pärast Iraagis teenimise lõppu WikiLeaksile sadu tuhandeid USA armeed ja diplomaatilist korpust puudutavaid saladokumente, kaasa arvatud video, mis kannab pealkirja «Collateral Murder» ja millel on näha, kuidas USA sõdurid tapavad Iraagis relvastamata inimesi.

Bradley Manning
Bradley Manning Foto: GARY CAMERON/REUTERS/Scanpix

Manning teatas pärast kinnivõtmist, et ta on transsooline ja tahab saada naiseks.

Oma advokaatide abiga sai ta võimaluse hakata sugu muutma, hakates võtma hormoonravimeid.

Ta oli trellide taga kuus aastat ja pääses selle aasta 17. mail Fort Leavenworthi vanglast vabadusse pärast USA presidendi Barack Obama armuandmist.

Manning elab alates oma vabastamisest New Yorgis.

Chelsea Manning rääkis Vogue’i ajakirjanikule Nathan Hellerile antud intervjuus oma lapsepõlvest Oklahomas, vanemate lahutusest, oma transsoolisusest ning sõjaväkke astumisest, kuna ta lootis selle abil saada selguse, kas ta on mees või naine.

Manningi sõnul ta ei kahetse, et avalikustas WikiLeaksile saladokumente, kuna tahtis USA valitsuse «mädapaised» avalikkuse ette tuua.

Mehest naiseks saanu teatel oli tal vanglas raske, eelkõige psühholoogiliselt ja ta üritas üksikvangistuses olles mitmel korral end tappa.

Pärast vanglast vabanemist on Manningist saanud sotsiaalmeedia kuulsus, kuid on üsna palju neid, kes teda vihkavad ja talle halba soovivad.

Chelsea Manning
Chelsea Manning Foto: HO/AFP/Scanpix

Manning ei ole Vogue’i esikaanel esimene transsooline, varem on selle ajakirja prantsuskeelese väljaande esikaanel olnud Brasiilia modell Valentina Sampaio. Lisaks on kajastatud transsooliste modellide Hari Nefi ja Andreja Pejici elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles