Prints Henriku arvates on Taani riigis midagi mäda: kuninganna peab mind naljanumbriks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani kuninganna Margrethe II ja ta mees, prints Henrik
Taani kuninganna Margrethe II ja ta mees, prints Henrik Foto: PEDERSEN MIKKEL BERG/AP/Scanpix

Taani kuninganna Margrethe II abikaasa, prints Henrik on juba mõnda aega meediale kurtnud, et tal on kuninganna kõrval kohutav elu.

83-aastane prints Henrik andis juulis kõmuväljaandele Se og Hør intervjuu, milles teatas, et Taani riigis on midagi mäda, sest isegi ta abikaasa ei austa teda ja peab teda naljanumbriks, edastab The Local.

Kõmuväljaanne Se og Hør, millele Taani prints Henrik intervjuu andis
Kõmuväljaanne Se og Hør, millele Taani prints Henrik intervjuu andis Foto: Francis Joseph Dean/imago/Dean Pictures/Scanpix
Taani kuninganna Margrethe II ja ta mees, prints Henrik
Taani kuninganna Margrethe II ja ta mees, prints Henrik Foto: PEDERSEN MIKKEL BERG/AP/Scanpix

Prints tekitas möödunud nädalal skandaali teatega, et ta ei soovi saada maetud Roskilde katedraali kuninganna kõrvale.

Väljaanne avaldas oma leheküljel printsiga tehtud videointervjuu, milles prints teatab, et ta ei ole oma eluga rahul.

Taani prints Henrik
Taani prints Henrik Foto: Tidsvilde Stine/AP/Scanpix

«Minu abikaasa ei austa mind nii nagu üks naine peaks oma meest austama. Olen nagu mingi kõrvalrolli täitja ja kaasajooksik. Ma ei abiellunud kuningannaga selleks, et saaksin maetud Roskilde katedraali,» teatas prints videos.

Prints Henriku sõnul armastab ta oma naist, kuid on asju, mis on tema jaoks väga häirivad ja ta peab need välja ütlema.

«Minu naine oli kroonprintsess ja temast sai kuninganna, mul on tema üle hea meel. Kuid elame ajastul, mil mees ja naine abikaasadena on võrdsed. Mina ei tunne, et oleksin võrdne, on kuninganna ja alles siis tulen mina,» jätkas prints Henrik.

Taani kuninganna Margrethe II ja ta abikaasa, prints Henrik
Taani kuninganna Margrethe II ja ta abikaasa, prints Henrik Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Se og Hør andmetel puhkavad kuninganna Margrethe II ja ta mees, prints Henrik Lõuna-Prantsusmaal Château de Cayx’i lossis, mis kuulub prints Henriku perekonnale.

Praegu täidavad Taani kuningliku pere esindusülesandeid kroonprints Frederik ja prints Joachim, kuninganna peaks Prantsusmaalt tagasi saabuma 23. augustil.

Taani kuningliku pere pressiesindaja Lene Balleby sõnas väljaandele Politiken, et ta ei kommenteeri prints Henriku intervjuud kõmuväljaandele.

«Meile on teada, et prints Henrik ei soovi enda matmist kuninganna kõrvale Roskilde katedraali. Sellega arvestatakse. Meil ei ole midagi lisada,» teatas Balleby.

Taani meedia arvates on printsi rahulolematuse põhjuseks asjaolu, et kuninganna Margrethe II ei teinud temast kaasvalitsejat, vaid ta jäi printsi staatusesse.

Tema Kuninglik Kõrgus prints Henrik, kodanikunimega Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat, Laborde de Monpezat' krahv (sündinud 11. juunil 1934) on Taani kuninganna Margrethe II abikaasa.

Henri de Laborde de Monpezat sündis Prantsusmaal Talence’is, elades lapsepõlves ja teismelisena vaheldumisi kodumaal ja Vietnamis, mis varem oli Prantsuse Indo-Hiina. Ta on lõpetanud maineka Sorbonne’i ülikooli õigusteaduse alal, ta räägib lisaks prantsuse, inglise ja taani keelele ka hiina ja vietnami keelt.

Prints Henrik abiellus tollase troonipärija Margrethega 10. juunil 1967 Kopenhaagenis ning pärast abiellumist muudeti tema nimi taanipäraseks Henrikuks. Abielupaaril on kaks poega: Frederik , kes sündis 1968 ja Joachim, kes sündis 1969. Neil on nüüd ka neli lapselast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles