4 head nippi, kuidas vabaneda nutisõltuvusest

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Raud lastega
Mihkel Raud lastega Foto: Erakogu

Nutisõltuvus on laastamas tänapäevainimese aju ja aega. Millal sina viimati selle asemel, et telefonis uudiseid ja pilte skrollida näiteks raamatu avasid? või koeraga jalutama minnes telefoni koju jätsid? Siin on 4 soovitust, kuidas vabastada end nutisõltuvusest ehk nutinarkomaaniast.

1. Pane nutiseade tööl ja koolis kotti, võta maha heliga märguanded – keskendu 25 minutit ainult tööle, seejärel premeeri end oma nutiseadme vaatamise ja kallistamisega.

2. Ära kasuta nutiseadmeid autoroolis: katsed näitavad, et see tõstab liiklusõnnetusse sattumise tõenäosust; see on lihtsalt rumal.

3. Tee endale mingi lihtne reegel koduseks nutiseadmete piiramiseks. Näiteks ära kunagi võta nutiseadet välja söögi ajal. Eriti tähtis on see reegel siis, kui laua ümber on kogu pere. 

4. Ära kunagi luba last voodisse nutiseadmega – lapsel on nutiseadet ära panna veelgi raskem kui meil, seega hoiab nutisõber last oma haardes ja vähendab unetunde. Kuid uni on aeg, mil ajus tehakse hooldustöid ja korrastatakse teadmisi, seega on uni hädavajalik nii lapse kui ka meie kõigi ajudele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles