Londoni MMil tõstatati Caster Semenya sooküsimus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi sportlane Caster Semenya sai eile Londoni kergejõustiku MMil naiste 1500 meetri jooksu finaalis kolmanda koha ajaga 4.02,90 ja taas tõstatati küsimus ta soo kohta.

Londonis sai 1500 meetri jooksus kulla Keenia jooksja Faith Kipyegon ajaga 4.02,59 ja teiseks tuli USAs jooksja Jennifer Simpson, kelle aeg oli 4.02,76, edastab mtv.fi.

Londoni MMi naise 1500 meetri jooksu finiš: võidu sai Keenia Faith Kipyegon, teine oli USA Jennifer Simpson ja kolmas Lõuna-Aafrika Vabariigi Caster Semenya
Londoni MMi naise 1500 meetri jooksu finiš: võidu sai Keenia Faith Kipyegon, teine oli USA Jennifer Simpson ja kolmas Lõuna-Aafrika Vabariigi Caster Semenya Foto: John Walton/PA Wire/PA Images/Scanpix

26-aastane Semenya sõnas pärast jooksu ajakirjanikele, et ta on kolmanda kohaga rahul.  

Caster Semenya
Caster Semenya Foto: Adam Davy/PA Wire/PA Images/Scanpix

«Olen 1500 meetri jooksus üsna «roheline», selle tõttu ei saa kolmandaks tulemist pahaks panna. Loomulikult loodad enne jooksu võita, kuid alati ei saa võita. Tegin mõned vead, näiteks jooksin liiga kaua välisradadel ja alustasin lõpuspurti liiga hilja, kuid mul on oma konkurentide võidu üle hea meel,» lausus jooksja.

Semenya põhidistants on 800 meetrit ja Londonis jookseb ta ka seda.

Nii Briti kui teiste riikide meedia esitas uuesti Semenya kohta küsimuse, et kas teda saab liigitada naiseks või meheks. Ametlikel andmetel on ta kahesooline ehk hermafrodiit, mille tõttu on ta testosteroonitase nagu meestel. Juba mõnda on küsitud, kas Semenyal on naiste klassis võisteldes mõningaid kehalisi eeliseid, kuid seni ei ole Rahvusvaheline Kergejõustiku Liit (IAAF) tal naisena võistlemist keelanud.

Semenyal on organismis rohkem testosterooni kui naistel tavaliselt ning kuni 2015. aastani võttis ta testosterooni vähendavaid ravimeid, kuid ta sai ravimite võtmise lõpetada kui Rahvusvaheline Spordiarbitraaž (CAS) tühistas IAAFi otsuse.

Viimase paari aasta uuringud on näidanud, et neil naissportlastel, kellel on looduse poolt antud keskmisest rohkem testosterooni, on kaasvõistlejate ees eeliseid.

Semenya võitis 2016. aasta Rio olümpiamängudel naiste 800 meetri jooksus kuldmedali, kuid tants tema soo ümber sai alguse juba 2009. aastal Saksamaal Berliinis toimunud kergejõustiku MMil, kus ta sai 800 meetri jooksus isikliku rekordiga 1.55,45 kulla. Siis määras IAAF talle soouuringud, mis kestsid 11 kuud ja leiti, et ta on põhimõtteliselt kahesooline.

Pärast nüüdset Londoni 1500 meetri jooksu kolmandat kohta pidi Semenya taas vastama küsimustele oma soo ja testosterooni taseme kohta.

«Ma ei keskendu sellele, mis on kõrvaline. Alates 2009. aastast on meedia kogu aeg kirjutanud minu soost, kehast ja hormoonidest. Minu jaoks on see minevik, sest läbisin uuringutekadalipu ja ma võistlen naisena. Ma ei keskendu negatiivsele, sest olen oma loomuselt positiivne. Olen inimene nagu kõik teised ja loodan, et saate sellest aru. Ma ei tööta «firmas» IAAF, olen sportlane Caster Semenya, kes esindab oma riiki. IAAF teeb oma tööd ja mina enda oma ning me teed ei pea kogu aeg ristuma,» selgitas jooksja.

Lõuna-aafrika Caster Semenya (paremal) Etioopia Fantu Worku Londoni MMil naiste 1500 meetri jooksus
Lõuna-aafrika Caster Semenya (paremal) Etioopia Fantu Worku Londoni MMil naiste 1500 meetri jooksus Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix
Londoni MMi naiste 1500 meetri jooks: võitja oli Keenia Faith Kipyegon, teine oli USA Jennifer Simpson ja kolmas Lõuna-Aafrika Vabariigi Caster Semenya
Londoni MMi naiste 1500 meetri jooks: võitja oli Keenia Faith Kipyegon, teine oli USA Jennifer Simpson ja kolmas Lõuna-Aafrika Vabariigi Caster Semenya Foto: Adam Davy/PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles