Nunnugalerii: Eesti staarid ja nende kassid!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

8 august on see päev, mil kõik kirglikud kassiomanikud saavad enda lemmikutega kooki süüa - täna tähistatakse rahvusvahelist kassipäeva! 
Jagame teiega galeriid Eesti kuulsustest, kes oma õrnust jagavad just nende nunnupallidega. Ajaloos ja erinevates kultuuriruumides on kass mänginud erinevat rolli. 

Varasemate paleontoloogiliste avastuste järgi arvati, et kassi kodustamine sai alguse Vana-Egiptuses umbes 2000 eKr. Vana-Egiptuses palsameeriti kasse kui pühi loomi samamoodi nagu inimesi. Egiptlaste kaudu õppisid kasse tundma kreeklased. Vana-Kreekas peeti kasse luksusloomadena, sest hiiri püüdsid seal nirgid.
Skandinaavia mütoloogias peeti kassi Freyja lemmikloomaks. Kujutleti, et kassid veavad Freyja sõidukit.
Euroopas muutus kasside pidamine taas üldiseks keskajal. Esialgu polnud temaga seotud mingeid halbu eelarvamusi ega uskumusi. Oma öise ringirändamise ja salaja hiilimise tõttu muutus ta ebausu objektiks suhteliselt hiljuti.

Eesti rahvapärimuses on vanad uskumused seostunud kassi inimese erinevate eluetappidega. Uuemasse kihistusse näivad kuuluvat need uskumused, kus kassi seostatakse ühemõtteliselt kuradi ja tema käsilastega. Osa sellistest pärineb ilmselt kirjandusest. 

Kuigi Eesti usundid on kassi seostanud tumedalt, siis võib iga kassiomanik julgelt öelda, et tegemist on ühe parima stressimaandajaga ja kaaslasega, kellel on iseloom. Palju õnne kõikidele kassidele!

Kiisu läks kõndima...

A post shared by Triin (@triintulev) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles