Pärnu päeval kohtuvad Oscar ja Oskar

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
O. Siinmaa (portree autor Vello Paluoja) ja O. A. Brackmann (portree Aapo Pukk). Montaaž Indrek Aija.
O. Siinmaa (portree autor Vello Paluoja) ja O. A. Brackmann (portree Aapo Pukk). Montaaž Indrek Aija. Foto: Pärnu linnavalitsus

24. aprillil Pärnu päeval mängib Täna va Teater Rannahotellis etendust “Oscar ja Oskar”, mis räägib kahe kuulsa Pärnu mehe – linnapea Oscar Alexander Brackmanni ja arhitekt Oskar Siimani ehk Olev Siinmaa elust.

Idee ja teksti autorid on Meelis Sarv ja Pärnu linnakodaniku maja perenaine Hilje Treuberg, lavastas Meelis Sarv.

Sarve sõnutsi kohtusid Brackmann ja Siinmaa väidetavalt omal ajal vaid põgusalt. Näidendis saavad mehed kokku “vahepeatuses”, mis pole taevas ega põrgu, ja arutlevad oma armsa Pärnu linna saatuse üle.

“Brackmanni idee oli muuta Pärnu eeskätt ravikuurordiks ja puhkamise linnaks, Siinmaa aga tahtis, et siin oleks rohkem suvitajaid ja meelelahutust,” rääkis Sarv. “Lavastuses elustuvad kahe mehe meenutused Pärnus nende enda silme all ning Oskarid võivad konstateerida, et mõlema visioonid on täppi läinud: Pärnust on saanud nii ravikuurort kui suvituslinn ja arenguvõimalusi on veel palju.”

Näidendi ajaloolise osa koostanud Treuberg ütles, et tekstis on kasutatud nii Brackmanni ja Siinmaa kirjutatud artikleid kui muid tol ajal ajakirjanduses ilmunud materjale.

Oscar Brackmanni mängib Peeter Kaljumäe, Siinmaad Raido Keskküla, kõrvalosades on Mart Tõnismäe ja Meelis Sarv. Kaasa teeb Raer Saar kontrabassil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles