Kas 21-aastane India jooksja Dutee Chand on naine või mees?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dutee Chand
Dutee Chand Foto: Tim Ireland/AP/Scanpix

India jooksja, 21-aastane Dutee Chand ei pääsenud Londoni kergejõustiku MM-il kuigi kaugele, kuid sportlase ümber keerleb palju ajakirjanikke ning seda põhjusel, et ei ole selge, kas ta on naine või mees.

Arstid diagnoosisid Chandil hüperandrogenismi, mille puhul toodab organism liiga palju meessuguhormooni testosterooni, edastab Expressen.

Dutee Chand
Dutee Chand Foto: DIBYANGSHU SARKAR/AFP/Scanpix

2014. aastal ei läbinud Chand Rahvusvahelise kergejõustikuliidu (IAAF) sooteste ja sai võistluskeelu, kuna ta hormonaalne tase oli pigem mehe, mitte naise oma.

Chand kaebas IAAFi otsuse edasi Rahvusvahelisse Spordiarbitraaži (CAS), mis tühistas võistluskeelu, kuna ei olnud piisavalt tõendeid, et hüperandrogenism aitab tal paremaid tulemusi saada.

Dutee Chand
Dutee Chand Foto: Tim Ireland/AP/Scanpix

Chand võistles ka nüüdsel Londoni MM-il, kuid naiste 100 meetri jooksus ta poolfinaali ei jõudnud.

Chandi jaoks oli Londoni kergejõustiku MM esimene suurem võistlus täiskasvanute klassis, kuid kuna ta sugu on kahtluse all, siis võib tal ka edaspidi võistlemisega probleeme tekkida.

Dutee Chand
Dutee Chand Foto: Rafiq Maqbool/AP/Scanpix

Chandi vanematelt uuritakse pidevalt, et kas nende jooksjast tütar on naine või on ikkagi mees.

Ema Akhuji Chand andis Vice Sports kanalile intervjuu öeldes, et kuidas keegi saab kahelda selles, et ta tütar ei ole naine.

Londoni MM-il võistleb ka skandaalne Lõuna-Aafrika Vabariigi 800 meetri jooksja Caster Semenya, kelle suhtes on aastaid kahtlustatud, et ta on mees.

Caster Semenya
Caster Semenya Foto: Adam Davy/PA Wire/PA Images/Scanpix

Chand ja Semenya on kohtunud ja vestlelnud.

«Me vestlesime ja Caster sõnas, et jumal on meid selliseks loonud. Me peame jätkama sellega, mis meile kõige enam meeldib ehk jooksmisega ning mitte muretsema sellepärast, mida teised meist arvavad,» sõnas Chand nüüd Londonis.

Caster Semenya
Caster Semenya Foto: Martin Rickett/PA Wire/PA Images/Scanpix

Chand ja Semenya saavad seni võistelda naiste jooksudes, samas üritab IAAF lahendada hüperandrogenismiga sportlaste probleemi.

Chand loodab, et tema jaoks probleem kunagi laheneb ja ta saab ilma hirmuta võistelda.

Kuigi rahvusvahelisel areenil ei ole Chand veel jõudnud läbi lüüa, on ta oma kodumaal Indias väga tuntud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles