Video: Europol avaldas kurjategijate tabamiseks «reisi» postkaardid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurpoli «reisi» postkaart, mis käib Prantsusmala tagaotsitava Farouk Hachi kohta
Eurpoli «reisi» postkaart, mis käib Prantsusmala tagaotsitava Farouk Hachi kohta Foto: HO/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu korrakaitseagentuur Europol avaldas täna oma suvekampaania «Dear Europe's Most Wanted Fugitives: The Police Want You Back Home This Summer» (Kallid Euroopa kõige tagaotsitavamad kurjategijad: politsei ootab teid sel suvel koju) 21 postkaarti, leidmaks 21 Euroopa kõige tagaotsitumat kurjategijat.

Kaartidel on sellises stiilis kirjutised, nagu tavaliselt saadetakse mõnes välisriigis puhkusel olles perele ja sõpradele, edastab AFP.

Europol teatas koos kaartide avaldamisega, et «kui enamik inimesi suvel puhkab, siis kurjategijad seda ei tee, vaid tegutsevad aktiivselt ka suvisel ajal».

Kogu Euroopas tagaotsitava kurjategija, 37-aastase itaallasest mõrvari ja narkosmugeldaja Marco Di Lauro kohta on järgmine tekst: «Cia Marco, kas sa ei igatse tõelise Itaalia köögi järele, toidu järele, mille on valmistanud inimene, kes seind tõeliselt armastab? Tule tagasi päikeselisse Itaaliasse, kus saad kogeda erakordseid maitseelamusi, mida on raske unustada».

Austria politsei otsib taga 61-aastast Tibor Fözöt, keda kahtlustatakse mõrvas. Tema kohta on postkaardil: «Servus Tibor, me ei ole üksteist mõnda aega näinud. Oleme oma järgmiseks suusareisiks sulle kohta hoidnud. Palun tule tagasi ja naudi koos meiega ilusaid Alpe».

Ungari korrakaitsjatel on vaja leida 38-aastane Viktor Miklós, kelle kohta on järgmine tekst: «Kedves, Victor. Teame, et sulle meeldivad vürtsikad toidud, oleme sulle valmistanud erilise guljaši. Palun tule seda maitsma. Üdvözlettel, palun tule tagasi. Politsei».

Belgias otsitakse taga narkodiilerit, 38-aastast Artur Nawrockit. Tema kohta käiv tekst on: «Belgia friikartulid on maailma parimad ja me teame, et sa igatsed neid. Tule tagasi, siis saad neid nautida. Meil on sulle üllatus varuks». Pildil on kujutatud Belgia ühte sümbolit, Pissivat poissi politseimütsis ja raadiotelefoniga.

TEuropoli postkaart, mis käib Belgia politsei poolt tagaotsitava Artur Nawrocki kohta
TEuropoli postkaart, mis käib Belgia politsei poolt tagaotsitava Artur Nawrocki kohta Foto: HO/AFP/Scanpix

Briti Scotland Yard ajab taga David Danieli, keda süüdistatakse laste seksuaalses ahistamises. Temale pühendatud karadil on Briti punane telefoniputka koos tekstiga: «Hi David: oleme üritanud sinuga kontakti saada, sest on nii paljust rääkida. Palun võta meiega kontakti!»

Europoli postkaart, mis käib Briti politsei poolt tagaotsitava David Danieli kohta
Europoli postkaart, mis käib Briti politsei poolt tagaotsitava David Danieli kohta Foto: HO/AFP/Scanpix

Prantsusmaa politsei loodab leida relvastatud pangarööve toime pannud Farouk Hachit. Tema postkaardil on kujutatud Eiffeli torni,  triibulise T-särgi, bareti ja kaelarätiga meest, baguette’i ja croissant’i. Kohus mõistis Hachi 2009. aastal tagaselja  20 aastaks vangi.

Eurpoli «reisi» postkaart, mis käib Prantsusmala tagaotsitava Farouk Hachi kohta
Eurpoli «reisi» postkaart, mis käib Prantsusmala tagaotsitava Farouk Hachi kohta Foto: HO/AFP/Scanpix

Europoli ekspertide arvates peidavad paljud tagaotsitavad kurjategijad end mõnes populaarses kuurordis, kus neil on rahvamassis end kerge varjata.

Üha enam on korrakaitsjad hakanud kriminaale jahtides kasutama sotsiaalmeediat. 2016. aastal käivitus Europoli Euroopa kõige tagaotsitavamate kurjategijate lehekülg, mida on külastanud 2,5 miljonit inimest.

Europol on tänu kodanike vihjetele tabanud kümneid tagaotsitud kurjategijaid. Nende seas oli ka Prantsusmaal Pariisis 2015. aasta novembris toime pandud terrorirünnakuga seotud Salah Abdeslam, kes tabati 18. märtsil 2016 Belgias Molenbeekis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles