Alžeerlannad nõuavad õigust kanda rannas bikiine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bikiinides naised
Bikiinides naised Foto: Panther Media/Scanpix

Alžeerlannad käivitasid kampaania, milles nad nõuavad õigust kanda rannas mosleminaiste kogu keha katva burkiini asemel bikiine.

Kampaania algatajaks oli 27-aastane Sara, kes tegi Facebooki kinnise grupi, milles ta selgitab, et rannas peab saama ennast vabalt tunda ja puhata ning rannarõivad ei pea olema kogu keha katvad ja šokeerivad, edastab The Telegraph.

Burkinis alžeerlanna
Burkinis alžeerlanna Foto: RYAD KRAMDI/AFP/Scanpix

Sara käivitas kampaani juunis pärast seda, kui ta oli koos perega külastanud randa. Ta tahtis kanda bikiine, kuid ei julgenud, kuna arvas, et teda võidakse rünnata või isegi politsei poolt kinni võtta.

Rand Põhja-Aafrikas
Rand Põhja-Aafrikas Foto: Hussein Talal/AP/Scanpix

Paljud alžeerlannad on postitanud sotsiaalmeediasse endast bikiinifotosid, saades karmi kriitika osaliseks. Kritiseerijate sõnul on läänelikke väärtusi kummardavad alžeerlannad ühiskonnale ohtlikud.

«Me ei taha ühiskonna alustalasid «revolutsiooniga» raputada, vaid liigume edasi samm sammult. Tahme näidata, et valikuid on palju ja meie eesmärgiks ei ole midagi ega kedagi muuta, lihhtsalt tolerantsust kasvatada,» selgitas kampaania käivitaja.

Alžeeria meedia on kohalike naiste bikiinisoovi maha laitnud, kuna tegemist olevat «lääneliku ajupesu ja enesepaljastamisega».

Bikiinides naised
Bikiinides naised Foto: Panther Media/Scanpix

On ka neid, kelle arvates tahavad alžeerlannad olla nagu prantslannad. Alžeeria oli kunagi Prantsusmaa asumaa ja Prantsusmaa seadusandjad keelasid Prantsuse randades burkinide kandmise.

Alžeeria sotsiaalmeedias naeruvääristatakse alžeerlannasid, kes on olnud julged ja ilmunud randa bikiinides. Nende fotode juures on tekstid: «Kus on teie isad, et ei keela sellist rõivastust?», «Võiks riided selga panna», «Lihtsalt litsid» jne.

«Meil on õigus rannas kanda, mida soovime. Mehed ei saa meile seda keelata, ühiskond ei saa seda keelata,» sõnas 25-aastane biokeemik Rym, kes on üks julgetest naistest  kandes rannas bikiini.

Alžeerias ei ole bikiind keelatud, kuid kuna tegemist on islamiriigiga, siis vaadatakse neid kandvatele naisele halvakspanuga.

Saudi Araabia troonipärija, kroonprints Mohammed teatas mõni aeg tagasi, et seal tehakse rand, kus naised, ka mosleminaised tohivad olla bikiinides.

Saudi Araabia uus kroonprints Mohammed bin Salman
Saudi Araabia uus kroonprints Mohammed bin Salman Foto: Hassan Ammar/AP/Scanpix

Saudi Araabias kehtivad seni naiste riietuseleja käitumisele karmid reeglid. Naised ei tohi autot juhtida, ilma mehe loata reisida ja peavad kodust väljapool olema pealaest jalatallani kaetud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles