Usain Bolt jookseb kiiremini kui türannosaurus ja teisi fakte kõige kiirema sprinteri kohta (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usain Bolt 2016. aasta Rio olümpia 100 meetri jooksu poolfinaalis
Usain Bolt 2016. aasta Rio olümpia 100 meetri jooksu poolfinaalis Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpic

Suurbritannias Londonis toimuvad 4. – 13. augustini XVI kergejõustiku maailmameistrivõistlused, seal võistleb ka maailma kõige edukam sprinter, jamaicalane Usain Bolt, kes teeb kaasa 100 meetri jooksus ja 4x100 meetri jooksus.

Bolt teatas mõni aeg tagasi, et Londoni MM jääb talle viimaseks ja ta tõmbab oma karjäärile joone alla, kuid ta tahab enne areenilt lahkumist saada veel paar medalit.

Usain Bolt
Usain Bolt Foto: Jonathan Short/AP/Scanpix

Maailma spordimeedias on mitmeid huvitavaid fakte šõumehena tuntud Bolti kohta, 12 nendest on:

Bolti üheks lemmiktoiduks on kananagitsad – 2008. aasta Pekingi olümpia ajal lahkas meedia Usain Bolti toitumisharjumusi. Bolt käis olümpiaküla söögikohtades söömas nagu teised sportlased, kuid ta roavalik oli alati sama, kananagitsad. Kui teised sportlased sõid kõike, siis tema jäi ühe roa juurde. Alguses sõi ta neid 20 päevas, hiljem aga juba 100. Väidetavalt ta sõi üle 1000 kananagitsa.

Kananagitsad / wikipedia.org
Kananagitsad / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Bolti põhidistants ei ole 100 meetrit – Bolt ja ta treener Glen Mills arutasid kaua, milline peaks olema Bolti põhidistants. Meedia tõttu on jäänud mulje, et see on 100 meetrit, kuid Bolti enda sõnul eelistab ta 200 meetrit. Ta uuendas sel distantsil Jamaica rekordit ja sai treenerilt loa keskenduda 100 ja 200 meetrile, mitte enam 400 meetrile, nagu varem oli kokku lepitud.

Usain Bolt 2012. aasta Londoni olümpial enne 200 meetri jooksu poolfinaali
Usain Bolt 2012. aasta Londoni olümpial enne 200 meetri jooksu poolfinaali Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix

Bolt vihkab pikki distantse – Bolt esitas oma treenerile väljakutse öeldes, et tema jaoks on 400 meetri jooks võrdne maratoniga. Bolt on mitmel korral öelnud meediale, et treenides ei jookse ta rohkem kui ühe miili (1,6 kilomeetrit) korraga. Bolti sõnul ei saaks mitte mingi vägi ega raha panna ta jooksma väga pikki distantse, rääkimata maratonijooksust, mis olevat mõrvarlik.

2016. aasta Rio olümpial 200 meetri jooksu võitnud Usain Bolt
2016. aasta Rio olümpial 200 meetri jooksu võitnud Usain Bolt Foto: Martin Rickett/PA Wire/PA Images

Bolt harrastab videomängude mängimist – Boltil on kodus videomängude keskus ja ta lemmikmänguks on Call of Duty.

Usain Bolt ja Justin Gatlin on head sõbrad – meedia on üritanud jätta muljet, et Bolt ja ta rivaal, ameeriklasest sprinter Justin Gatlin on vihavaenlased. Tegelikult on nad head sõbrad, kes igal võimalusel üksteist tögavad ja aasivad, kuid ka treeningukogemusi jagavad. Mehi on mitmel korral pärast võistlusi koos pidutsemas nähtud.

Kanada sprinter Andre De Grasse (vasakul) ja USA sprinter Justin Gatlin meeste 4 x 100  meetri teatejooksus IAAFi võistlustel Bahamal  / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Matthew Lewis
Kanada sprinter Andre De Grasse (vasakul) ja USA sprinter Justin Gatlin meeste 4 x 100  meetri teatejooksus IAAFi võistlustel Bahamal  / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Matthew Lewis Foto: MATTHEW LEWIS/AFP

Bolt jookeb kiiremini kui türannosaurus – USA Minnesota ülikooli teadlaste sõnul suutis eelajalooline türannosaurus joosta 29 kilomeetrit tunnis, samas Usain Bolti tippkiirus ulatub 43 kilomeetrini tunnis.

Türannosaurus
Türannosaurus Foto: Panther Media/Scanpix

Bolt alistas 9,7 sekundit jalatsipaelad lahti – 2008. aasta Pekingi olümpiamängude 100 meetri jooksu finaali eel jäid Boltil jalatsipaelad korralikult kinni sidumata, kuid sellest hoolimata püstitas ta ajaga 9,69 rekordi. Bolt oli nii võimas, et aeglustas enne finišijoont sammu.

Bolt suudab 100 meetrit läbida vähem kui üheksa sekundiga –  4x100 meetri teatejooksus antakse teatepulk ühelt sportlaset teisele ja tuleb teha kiirendus. Bolt suudab kiirendada väga kiiresti, läbides distantsi üheksa sekundiga, kuid on teada, et ta suudab seda teha ka 8,7 sekundiga.

Usain Bolt
Usain Bolt Foto: Jae C. Hong/AP

Bolt pidutses pärast Rio olümpiat nädala – 2016. aasta Rio olümpiamängude järgselt läks Bolt auru välja laskma, pidutsedes ühe nädala. Ta tekitas skandaali, kuna Jamaical on tal kihlatu, kuid ta pidutses koos Brasiilia tuntud modelliga, kes on kohaliku mafiooso kallim. Kõmufotograafid jäädvustasid hetki, mida meedia mõnuga paljastas. Bolt sõnas lakooniliselt, et midagi tegelikult ei juhtunud ja tal oli õigus pidutseda.

Bolti on kolmede olümpiamängude võistlustel olnud näha alla kuue minuti – välja on arvutatud, et Bolt on 100, 200 ja 4x100 meetri olümpiajooksudes olnud näha 325 sekundit, mis on viis minutit ja 25 sekundit.

Usain Bolt 2008. aasta Pekingi olümpial (ülal), 2012. aasta Londoni olümpial (keskel) ja 2016. aasta Rio olümpial (all)
Usain Bolt 2008. aasta Pekingi olümpial (ülal), 2012. aasta Londoni olümpial (keskel) ja 2016. aasta Rio olümpial (all) Foto: STF/AFP/Scanpix

Bolt oleks olnud olümpial edukas ka «riigina» - kui Usain Bolt oleks kuulutatud iseseisvaks «riigiks», siis oleks ta oma võitudega olnud 2008 Peingi olmpial 27. kohal, 2012  Londoni olümpial 26. kohal ja 2016 Rio olümpial 25. kohal.

Usain Bolti emotsioonid 2012. aasta Londoni olümpial
Usain Bolti emotsioonid 2012. aasta Londoni olümpial Foto: FRANCK FIFE/AFP/Scanpix

Bolt suudaks maailmale umbes ühe kuuga ringi peale teha – Bolt suudaks 100 meetri jooksu keskmise tunnikiirusega teha ringi ekvaatoril 906 ja poole tunniga ehk tal kuluks 37 kalendripäeva.

Usain St. Leo Bolt (sündinud 21. augustil 1986 Trelawnyis) on Jamaica sprinter, kaheksakordne olümpiavõitja, 100, 200 ja 4×100 m teatejooksu maailmarekordi omanik ning üheteistkümnekordne maailmameister.

Ta on ainus, kes on olümpiamängudel püstitanud 100, 200 ja 4×100 m maailmarekordi, ning ainus, kes on olnud korraga nii 100 kui 200 m valitsev olümpiavõitja ja maailmameister. Lisaks on ta tulnud esimesena 100 meetris kolmekordseks olümpiavõitjaks.

Usain Bolt / FABRIZIO BENSCH/REUTERS/Scanpix
Usain Bolt / FABRIZIO BENSCH/REUTERS/Scanpix Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters/Scanpix
Usain Bolt 2016. aasta Rio olümpial meeste 4 x 100 meetri jooksu finaali eel
Usain Bolt 2016. aasta Rio olümpial meeste 4 x 100 meetri jooksu finaali eel Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles