Video: Briti võitleja jäi Islamiriigi piiramisrõngasse ja langetas äärmusliku otsuse (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryan Lock
Ryan Lock Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Sky Newsi ja The Suni teatel jäi Briti võitleja Süürias Raqqas Islamiriigi võitlejate piiramisrõngasse ja langetas otsuse, et elusana ta end nende kätte ei anna, lastes end maha.

20-aastane Ryan Lock läks Süüriasse möödunud aasta augustis, liitudes kurdi üksusega.

Ryan Lock
Ryan Lock Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Lock töötas oma kodulinna Chichesteri restoranis kokana ning 2016. aasta augustis oli tal puhkus, mille eelselt ütles oma emale Catherine Lockile, et ta läheb seljakotituristina Türki. Türgis olles võttis ta emaga Facebookis kontakti kirjutades, et ta langetas otsuse minna edasi Süüriasse, et võidelda seal äärmusrühmituse Islamiriik vastu.

Ema sõnul ei olnud ta poeg sõjaväes olnud, tal puudus vastav ettevalmistus ja sõjakogemus. Samas oli poeg enne välismaale minemist mitmel korral uurinud, kuidas ta saaks Briti sõjaväkke astuda.

Möödunud aasta detsembris oli Lock Raqqas, kus sai raskelt haavata. Pere kaotas siis temaga kontakti ning vanemad üritasid sotsiaalmeedia abil poja saatuse jälile jõuda.

Ryan Lock
Ryan Lock Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Pere leidis lõpuks Youtube’i ja Facebooki abil pildi, millel oli näha Locki surnukeha, tema juures seisis Islamiriigi võitleja. Lisaks võttis nendega kontakti kanadalane, kellel oli Süürias Ryan Lockiga kokkupuude. Mehe teatel langes Lock kangelasena, kuna raskelt haavatu ja ümberpiiratuna ei andnud ta end elusana džihadistide kätte, vaid ta võttis endalt ise elu, lastes end maha.

Ühendkuningriigi võimude uurimine kinnitas, et Lock sai raske jalavigastuse, kuid see ei olnud surmav. Mehe tappis kuul, mille ta sai pähe.

Ryan Locki surnukeha jõudis Ühendkuningriiki tagasi veebruaris ja anti ta perele matmiseks. Suurbritannias elavad kurdid tõid Londoni Heathrow lennujaama Locki pildi juurde lilli ja küünlaid, et teda mälestada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles