Video: milleks kasutasid iidsed roomlased 12-tahukat, kas see oli näpuspinner?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Rooma 12-tahukas
Vana-Rooma 12-tahukas Foto: wikipedia.org.

Arheoloogid on leidnud kunagise Rooma impeeriumi aladelt rohkem kui 100 kaksteisttahukat, mille kasutuseesmärk on seni teadmata.

Need tahukad pärinevad  2. ja 3. sajandist pKr ning on valmistatud eelkõige pronksist, kuid on ka kivist tahukaid, edastab ancient-origins.net.

Vana-Rooma 12-tahukas
Vana-Rooma 12-tahukas Foto: wikipedia.org.

Iidseid 12-tahukaid, mille suurus on keskmiselt 4 - 11 sentimeetrit ja millel on ka augud ja nagad, on leitud nii Itaaliast kui ka Prantsusmaalt, Saksamaalt, Hispaaniast, Belgiast, Austriast, Ungarist ja Ühendkuningriigist.  Lähis-Ida ja  Kagu-Aasia aladelt on leitud selliseid tahukaid, mis on tehtud kullast.

Teadlased ei ole leidnud ühtegi Vana-Rooma kirjutist, milles oleks neid objekte või nende kasutusvõimalusi mainitud. Ajaloolased arvavad, et tegemist võis olla küünlajalaga või siis kasutati seda mingil religioossel või tseremoniaalsel  eesmärgil.

Esimene uusaegne ülestähendus Vana-Rooma 12-tahuka kohta pärineb aastast 1739, see tahukas leiti Hispaaniast.

Seoses sõrmespinneri võidukäiguga arvatakse nüüd, et see võis olla oma ajastu spinner. Näiteks visati see objekt õhku ja üritati auku tabada ja kepi otsa püüda.

Vana-Rooma 12-tahukas
Vana-Rooma 12-tahukas Foto: wikipedia.org.

Või oli see täring, millega mingit laua- või hasartmängu mängiti. Samuti on pakutud, et seda kasutati militaarsel eesmärgil, näiteks mingite vahemaade mõõtmisel. 

Igatahes ei ole see mõistatus lahendatud ja pakub seni paljudele huvi.

2014. aastal avaldas Youtube’i kasutaja Martin Hallett video, milles ta kasutab 12-tahukat nõela abil kudumi valmistamiseks. Halletti sõnul on neid tahukaid leitud eelkõige Rooma impeeriumi põhjaaladelt, mis võib viidata, et need võisid olla käsitöö abivahendid. Jahedas kliimas on vaja kudumeid ja nende tahukate abil võidi valmistada nii mütse, salle kui kindaid. Samuti sobivad tahukas olevad augud sõrmedega.

Hallet näitab oma 3D prinditud tahukaga, et selle abil saab kudumit valmistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles