Kui palju maksab šampanja, mida vormel-1 piloodid üksteisele pähe valavad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia GP: võitja Lewis Hamilton ja teisena lõpetanud Valtteri Bottas
Suurbritannia GP: võitja Lewis Hamilton ja teisena lõpetanud Valtteri Bottas Foto: James Moy/James Moy Photography/PA Images/Scanpix

Vormel-1 sarja omanikfirma, USA meediakonglomeraat Liberty Media teatas, et nad sõlmisid pikaajalise lepingu šampanjabrändi Carboniga.

Vormel-1 auhinnapoodiumil on näha, kuidas võitjad šampanjapudelilt korgi ära paugutavad, üksteist šampanjaga üle kallavad ning lõpuks võtavad pudelist mehise lonksu kihisevat jooki, edastavad motorsport.com ja iltasanomat.fi.

Ungari GP kolmas Valtteri Bottas Carboni šampanjaga
Ungari GP kolmas Valtteri Bottas Carboni šampanjaga Foto: pixathlon/HZ/SIPA/pixathlon/HZ/SIPA/Scanpix

Sel hooajal on saanud kallist šampanjat, mille pudeli hind on 2500 eurot, nautida näiteks Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas.

Ungari GP 30. juulil(vasakult paremale): Ferrari insener Jock Clear, teiseks tulnud Kimi Räikkonen, võitja Sebastian Vettel ja kolmanda koha saanud Valtteri Bottas
Ungari GP 30. juulil(vasakult paremale): Ferrari insener Jock Clear, teiseks tulnud Kimi Räikkonen, võitja Sebastian Vettel ja kolmanda koha saanud Valtteri Bottas Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Carboni šampanjat näeb vormel-1 võidupoodiumil ka edaspidi.

Vormel-1 turundusjuht Sean Bratches kinnitas, et osavõistluste võitjad «suplevad» üsna kallis šampanjas.

Silverstoni GP: võitja Lewis Hamilton ja teise koha saanud Valtteri Bottas
Silverstoni GP: võitja Lewis Hamilton ja teise koha saanud Valtteri Bottas Foto: HOCH ZWEI/imago/HochZwei/Scanpix

«Šampanja on unikaalses pudelis, mille valmistamisel on kasutatud süsinikku, sellest ka nimi Carbon. Süsinikpudelit saab võrdsustada vormel-1 eksklusiivsete masinatega, milles on ka süsinikkiudu. Seega on sobiv, et piloodid tähistavad oma võitu erilise šampanjaga,» lausus Bratches.

Silverstone'i GP: võitja Lewis Hamilton ja teisena lõpetanud Valtteri Bottas
Silverstone'i GP: võitja Lewis Hamilton ja teisena lõpetanud Valtteri Bottas Foto: James Moy/James Moy Photography/PA Images/Scanpix

Vormel-1 etapivõitjad saavad šampanjapudelid, millel on vastavalt kohale, kas kuldne, hõbedane või pronksine etikett.

Silverstone'i GP: võitja Lewis Hamilton, teine Valtteri Bottas ja kolmas Kimi Räikkönen
Silverstone'i GP: võitja Lewis Hamilton, teine Valtteri Bottas ja kolmas Kimi Räikkönen Foto: LaPresse/Photo4/LaPresse/Scanpix

Carboni šampanjat hakati tootma viis aastat tagasi, kuid see bränd on seotud firmaga, mis on valmistanud šampanjat, vahuveine ja veine alates 19. sajandist.

Varem said vormel-1 osavõistlused võitnud piloodid Chandoni vahuveini, kuid nüüd peetakse seda liiga odavaks.

«See ei olnud õiglane, et piloodid pidid oma võitu tähistama vahuveiniga, mida sai igast poest. Nüüd on neil kvaliteetne šampanja, mis ei ole kõigile kättesaadav ja taskukohane,» lisas Bratches.

Kuni 2015. aastani oli vormel-1 leping šampanjatootja Mummiga, kuid see lõppes ja siis sõlmiti leping vahuveinitootja Chandoniga, mida nii vormel-1 bossid kui piloodid pidasid «hinnaalanduseks».

«On mitmeid šampanjavalmistajaid, kes ei soovi näha, kuidas nende kallist toodet lihtsalt pähe kallatakse, nendega ei ole võimalik koostöölepingut sõlmida, kuid Carbon sellest numbrit ei tee, pigem on see neile hea reklaam. Šampanja on olnud alati aadli lemmikjook, tänapäeval on sportlased, ka vormel-1 piloodid «aadel»,» selgitasid vormel-1 eksperdid.

Silverstoni GP: võitja Lewis Hamilton ja teiseks tulnud Valtteri Bottas
Silverstoni GP: võitja Lewis Hamilton ja teiseks tulnud Valtteri Bottas Foto: XPB/XPB Images/Press Association Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles