Islamiriigi võitleja: sain boonusena neli jeziidi neitsit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeziidi naised
Jeziidi naised Foto: SAFIN HAMED/AFP/Scanpix

Iraagi armee vabastas selle aasta juunis alates 2014. aastast äärmusrühmituse Islamiriik käes olnud Mosuli, tabati palju džihadiste, kes anti terrorismis süüdistatuna kohtu alla.

Mosuli-lähedases Ninevehis toimub nüüd Islamiriigi võitlejate üle kohus ja kohtuistungitel on ilmnenud üsna võikaid detaile, edastab montrealgazette.com.

Üks kohtu alla antutest on 40-aastane võitleja Mohammed Ahmed, kes tunnistas, et sai Islamiriigilt palka, milleks oli nii raha, toiduained kui naised.

«Osa minu palgast moodustasid neili jeziidi neitsit, keda hoidsin oma seksuaalvajaduste rahuldamiseks majas luku taga. Mul oli igal ööl valida nelja naise vahel. Kui ma nad sain, olid nad neitsid ja väga ilusad, nad ei julgenud seksist keelduda,» teatas džihadist kohtus.

Mohammed Ahmed ei ole ainus Islamiriigi võitleja, kes sai osa palka seksiorjadest naiste näol, vaid neid on sadu.

Ahmedi teatel maksab Islamiriik oma võitlejatele keskmiselt 60 000 Iraagi dinaari (50 eurot) kuus ning naised on hea võitlemise eest lisatasu.

«Võitlejad ostavad, müüvad ja vahetavad neile antud naisi. Mina sain endale neli naist, kellest vanim oli 30-aastane ja kõige noorem 22-aastane. Müüsin hiljem oma naised, saades igaühe eest 200 dollarit. Olin siis ajupestud ja arvasin, et jeziidid on alamast sotsiaalsest klassist ja nende uskumused on vääruskumused, mille tõttu neid tulebki tappa ja ära kasutada,» teatas endine võitleja kohtus.

Ninivehis on praegu kohtu all 40 – 50 endist Islamiriigi võitlejat, kelle lood on Ahmadi omaga sarnased.

Mosuli mitmes vanglas ootavad veel sajad endised Islamiriigi võitlejad kohtu alla andmist. Rahvusvahelisse meediasse on jõudnud pildid ja videod, mis näitavad, et nad on seal üsna kitsastes tingimistes, neil napib valgust, värsket õhku, vett ja süüa.

Inimõigusorganisatsioonid on nõudnud kinnivõetud džihadistidele inimlikku kohtlemist, sest vastasel juhul ei ole Iraagi kohtumõistjad paremad kui Islamiriigi võitlejad, kes on palju julmusi korda saatnud.

Jeziidid on Lähis-Ida monoteistliku usundi jezidismi järgijad.

Nad kummardavad Paabulind-inglit, kes nende arvates on langenud ingel, kes kahetes pattu ja lõi maailma uuesti.

Enamik jeziide elab Iraagis Mosuli lähistel, kuid neid on ka Süürias, Türgis, Gruusias, Armeenias ja Iraanis. Neid võib kogu maailmas olla umbes pool miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles