Video: Iraani tuntud telenägu viskas hijabi peast ja hakkas õlut jooma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud iraanlanna Azadeh Namdari Šveitsis ilma hijabita
Tuntud iraanlanna Azadeh Namdari Šveitsis ilma hijabita Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Iraani televisooni tuntud saatejuht, kes on seni kaitsnud ja propageerinud mosleminaiste rõivastust, jäädvustati ilma hijab'ita ja õlut joomas.

Azadeh Namdarist tehti fotod ja video Šveitsis, kus ta käis puhkusel ega kandnud mosleminaistele kohustuslikku rõivastust, vaid oli läänelikult riides, samuti puudus tal hijab, edastab The Independent. 

Lisaks tarbis naine avalikus kohas, pargis piknikul olles õlut. Iraani 1979. aasta islamivabariigi seaduse järgi ei tohi moslemid alkoholi juua.

Tuntud iraanlanna Azadeh Namdari Šveitsis ilma hijabita
Tuntud iraanlanna Azadeh Namdari Šveitsis ilma hijabita Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Iraanis jälgib nii moslemiriietuse kandmist kui alkoholikeelu täitmist moraalipolitsei, eriti teravalt jälgib see politsei naisi. Iraanlannad peavad avalikes kohtades liikudes kandma hijabi.

Namdari on seni olnud hijabi kandmise eestkõneleja ning Iraani konservatiivne väljaanne Vatan-e Emruz avaldas 2014. aastal tuntud naisest reklaamfoto,  millel teda on näha mosleminaiste peakattega, juures tekst: «Tänu Allahile, ma kannan loori».

Azadeh Namdari
Azadeh Namdari Foto: commons.wikimedia.org

Ka on Namdari propageerinud mosleminaiste kogu keha katvat rõivastust, mis ulatub peast kandadeni, ainult silmad on näha. Kuulus naine sõnas intervjuus, et naised peaksid olema võimalikult palju kaetud, sest vaid nii saavad nad olla kaitstud ja austatud.

Kuid nüüd süüdistatakse saatejuhti silmakirjalikkuses, kuna välismaal puhkusel olles muutus ta «lääne inimeseks», olles ilma hijab'ita ja juues õlut.

Ka hakkasid tema kohta levima meemid, ühes neist oli ta käekotti viinapudel fotošopitud, teises aga kujutati teda mitmepalgelise valetajana, kes tele-eetris räägib seda, mida hetkel kasulikumaks peab.

Oli ka neid, kelle arvates peaksid mosleminaised saama riietuse suhtes rohkem vabadust.

«Probleem ei ole Azadeh Namdaris ega temasugustes, vaid ideoloogias ja süsteemis, mis soosib kahepalgelisust,» teatati.

Saatejuht tegi kahe minuti pikkuse vabandusvideo, mille pani Iraani noorte ajakirjanike klubi leheküljele pealkirjaga «Azadeh Namdari selgitus sotsiaalmeediasse jõudnud skandaalsete fotode kohta».

Fotodel on näha Namdarit koos pereliikmetega, kelle hulgas on ka mees, istumas pargis piknikul. Moslemiseaduste järgi ei pea naised kodus olles ja meessoost lähisugulaste juuresolekul pead katma.

Iraanlanna sõnul tegi juhuslik mööduja temast fotod ajal, mil tal oli rätik peast kukkunud.

Samas ta ei selgitanud, kas ta jõi õlut või oli see mingi teine jook.

Namdari selgitus võeti üsna külmalt vastu, tuues kaasa veelgi suurema kriitika. Oli neid, kes sotsiaalmeedias teda valetajaks sõimasid.

Iraani moraalipolitsei saab määrata üsna suure trahvi või isegi vanglakaristuse neile naistele, kes avalikkuses hijab'i kanna või kannavad seda lohakalt, jättes juuksed nähtavale.

Viimastel aastatel on iraanlannade seas aina enam neid, kes on oma juuksed ära lõiganud ja loobunud hijab'ist ning liikunud avalikkuses meesteriietuses, protestides sellega naistele kehtestatud riietusmisreeglite vastu.

Iraanis on neid mehi, kes on naisi toetanud, kandes protestiks kogu keha ja pead katvat rõivastust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles