Printsess Diana vend näeb oma õe matusest seni õudusunenägusid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krahv Charles Spencer peab oma õe Diana matusel kõne
Krahv Charles Spencer peab oma õe Diana matusel kõne Foto: John Stillwell/PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti printsess Diana sattus 31. augustil 1997 Prantsusmaal Pariisis autoõnnetusse ja suri mõni tund hiljem haiglas.

Diana vend, krahv Charles Spenceri sõnul oli õe ootamatu kaotus talle suur hoop ja ta näeb seni õe matustest õudusunenägusid, kuid Diana kaks poega, prints William ja Harry, on kannatanud veelgi rohkem, sest nad kaotasid teismelistena ema, kirjutab The Guardian.

Krahv Charles Spencer peab oma õe Diana matusel kõnet
Krahv Charles Spencer peab oma õe Diana matusel kõnet Foto: John Stillwell/PA Wire/PA Images/Scanpix
Printsess Diana
Printsess Diana Foto: Anwar Hussein/Anwar Hussein/EMPICS Entertainment/Scanpix

Prints William oli ema surma ajal 15-aastane ja prints Harry 12-aastane. Mõlemad mehed tunnistasid mõnda aega tagasi, et ema kaotus lõi neil aastateks jalad alt.

Prints William (vasakul) ja prints Harry oma ema, printsess Diana matusel
Prints William (vasakul) ja prints Harry oma ema, printsess Diana matusel Foto: Adam Butler/PA Wire/PA Images/Scanpix

«Pärast õe Diana surmast teadasaamist tabas mind suur lein ja valu, mida ei saa sõnadesse panna. Tegemist oli sügava hinge uuristava emotsiooniga ja ma näen seni õudusunenägusid oma õe matmisest. Olin sügavas leinas, kuid ma vist ei suuda kujutada, mida tundsid Diana kaks poega, kelle jaoks oli see olukord miljon korda hullem kui mulle,» sõnas krahv Spencer BBC Radio 4 saates «Today».

Printsess Diana matused. Pildil prints William, prints Harry ja prints Charles
Printsess Diana matused. Pildil prints William, prints Harry ja prints Charles Foto: Joel Robine/AP/Scanpix

Spenceri sõnul oli tema järelehüüe õele selline, milles oleks nagu Diana ise rääkinud.

«Rääkisin oma õe eest, kes ei saanud enam ise rääkida, andsin talle vajalikud sõnad. Mu kõnes ei olnud just palju loogilist, kuid oli tundeid ja ma ütlesin, mida mõtlesin. Minu jaoks oli kõige tähtsam jääda ausaks nii enda kui Diana suhtes,» selgitas vend.

Charles Spenceri sõnul pakkus ta õde kõmumeediale kogu aeg huvi, kuna oli teistsugune kui kuningliku pere liikmed.

«Pärast lahutust prints Charlesist läks asi eriti hulluks, paparatsod olid tal pidevalt kannul. Ajakirjandus arvas, et Diana on huvitav, kuid tegelikult sekkusid nad ta ellu ja tegid temast sihtmärgi. Ta pidi meedia pahupoolega kokku puutuma ja see ei olnud meeldiv,» jätkas vend.

Venna sõnul sai Diana ka ähvardusi. Üks oli mehelt, kes lubas teda jälitada, kuni ta sureb ja siis käib ta haual urineerimas.

«Ma ei jätnud Diana matusel kõneldes puudutamata seda, et mu õe hukus mängis meedia negatiivne tähelepanu suurt rolli. Ta oli nagu nende jahisaak, mille nad tapsid,» nentis krahv Spencer.

Printsess Diana (1. juuli 1961 – 31. august 1997) oli Walesi printsi Charlesi esimene naine, paar abiellus 29. juulil 1981 Londonis. Esimene poeg, prints William sündis 21. juunil 1982 ja teine, poeg prints Harry sündis 15. septembril 1984.

Printsess Diana ja prints Charles oma pulmapäeval
Printsess Diana ja prints Charles oma pulmapäeval Foto: STRINGER/UK/Reuters/Scanpix

Diana ja Charlesi lahutus jõustus 28. augustil 1996.

Diana sattus 31. augustil 1997 Pariisis Pont d’Alma tunnelis avariisse, mis võttist temalt elu. Ta matused toimusid 6. septembril 1997 ja neid jälgis televisooni vahendusel miljoneid inimesi.

Printsess Diana matused. Vasakult paremale: prints Philip, prints William, krahv Charles Spencer, prints Harry ja prints Charles
Printsess Diana matused. Vasakult paremale: prints Philip, prints William, krahv Charles Spencer, prints Harry ja prints Charles Foto: JEFF J MITCHELL/AFP/Scanpix
Printsess Diana matus. Pildil vasakult krahv Charles Spencer, prints William, prints Harry ja prints Charles
Printsess Diana matus. Pildil vasakult krahv Charles Spencer, prints William, prints Harry ja prints Charles Foto: KIERAN DOHERTY/REUTERS/Scanpix

Printsess Diana on maetud Althorpi mõisa tehisveekogul olevale saarele, kus on ka talle pühendatud mälestusmärk.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles