Nagu Indiana Jonesi filmist, arheoloogid otsivad Läänekaldalt seaduselaegast (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Indiana Jones kadunud laeka jälil»
Kaader filmist «Indiana Jones kadunud laeka jälil» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Hollywoodis valmis 1981. astal film «Indiana Jones and Riders of the Lost Ark» (Indiana Jones kadunud laeka jälil), milles Harrison Ford mängis seiklejast arheoloogi Indiana Jonesi, kes sai USA valitsuselt käsu enne natse leida seaduselaegas, milles pidi olema Moosese kümme käsku ning laekal pidid olema üleloomulikud võimed, muutes selle omanku võitmatuks.

Foxfnews.com teatel teeb USA arheoloogide meeskond ehk tõsielu Indiana Jonesid Palestiinas Läänekaldal kunagise Shilohi linna varemetel väljakaevamisi, et leida tõendeid piiblis mainitud seaduselaeka kohta.

Palestiina Läänekaldal asuv Shiloh / wikipedia.org
Palestiina Läänekaldal asuv Shiloh / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Väljakaevamiste eestvedajaks on Biblical Reserach instituut, mille teatel on neli nädalat kestnud kaevamiste käigus leitud templivaremed, kus kunagi võis seaduselaegas olla.

Piibli Vana testamendi kohaselt oli seaduselaegas püha laegas, mis oli puidust ja ülekullatud ristikujuline kirst või kast, olles samas isreallaste vanim ususümbol.

Kaader filmist «Indiana Jones kadunud laeka jälil»
Kaader filmist «Indiana Jones kadunud laeka jälil» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Meie andmetel võivad Shilohis leitud templijäänused olla see paik, kus aastatuhandeid tagasi hoiti kuulsat seaduselaegast,» teatas arheoloog Scott Stripling.

Kaader filmist «Indiana Jones kadunud laeka jälil»
Kaader filmist «Indiana Jones kadunud laeka jälil» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Striplingi andmetel rajati Shilohisse püha laeka hoidmise tempel umbes 1400 eKr ja seda kasutati 350 aastat.

Väljakaevamistel leiti suur hulk loomaluid, millel olevad põlemis- ja kraapimisjäljed viitavad, et tegemist oli ohvriloomadega. Luude analüüs näitab, mis loomadega tegemist oli ja kuidas nad ohvriks toodi.

Väljakaevamisala on piirkonnas, kus 3700 aastat tagasi oli Kaananimaa ja Shiloh oli sealne üks tähtsamaid usukeskusi. 

Piiblilegendi kohaselt tekkis israelliitide ja vilistide vahel sõda, milles vilistid seaduselaeka röövisid ja Shilohi templi hävitasid. Israelliidid said seaduselaeka tagasi ja viisid selle Jeruusalemma, kuhu uue templi rajasid. Arvatakse, et seaduselaegas langes babüloonlaste kätte, kui nende sõjavägi Jeruusalemma 587. aastal eKr hävitas.

Seaduselaegas pakub seni arheoloogidele huvi, seda nii päriselus kui filmis.

Harrison Ford Indiana Jonesina
Harrison Ford Indiana Jonesina Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles