Video: Kanada kohus mõistis kaks meest 127-aastase seaduse põhjal polügaamias süüdi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanada Briti Columbia Cranbrooki kohus mõistis kaks meest, kellel ühel on 25 naist ja 146 last ning teisel viis naist, 127 aasta vanuse seaduse alusel süüdi polügaamias ehk mitmenaisepidamises.

Winston Blackmore’i ja James Marion Olerit võib ees oodata kuni viie aasta pikkune vangistus, edastab The Guardian.

Winston Blackmore
Winston Blackmore Foto: TODD KOROL/REUTERS
James Marion Oler
James Marion Oler Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Mehi on üritatud viimased 20 aastat kohtu alla anda ning riik määras nende juhtumitega tegelemiseks kolm eriprokuröri.

Meeste mitmenaisepidamise juhtumid ei jõudnud kohe kohtusse, kuna prokuröride sõnul vana polügaamiat keelav seadus rikub põhiseaduses sätestatud religioosse vabaduse punkti.

60-aastane Winston Blackmore juhib Briti Columbias Crestonis asuvat Bounfifuli usukeskust, 53-aastane Oler on seal piiskop. Mõlemad mehed kuuluvad usulahku Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints - FLDS (Jeesuse viimsepäeva pühakute fundamentaalkirik). Tegemist on usulahuga, mis on eraldunud mormoonikirikust.

Bountifuli usukeskuses elatakse polügaamselt, sealsed elanikud tegelevad põllumajanduse, küttimise ja kalastamisega ning saavad vajalikke kaupu vahetamise teel.

Winston Blackmore on mitmenaisepidaja
Winston Blackmore on mitmenaisepidaja Foto: JONATHAN HAYWARD/AP

Kanadas tegutsev FLDS on osa USA kurikuulsast ja ulatuslikust usuvõrgustikust, mille keskus on Utah’ osariigis ja mida juhib 61-aastane Warren Jeffs, kes sai laste seksuaalse ärakasutamise ja vägistamiste eest eluaegse vangistuse.

Kohtunik  Sheri Ann Donegani teatel Blackmore ei eitanud, et ta on mitmenaisepidaja. Mees andis pärast kohut kohtumaja ees meediale lühiintervjuu, milles sõnas, et käitub ja elab oma usu järgi ning ta ei ole midagi valesti teinud.

Teine polügaamia tõttu kohtu alla antud mees, FLDSi piiskop Oler ei soovinud kommentaare anda.

Blackmore’i advokaat sõnas kohtus, et kui kohus mõistab ta kliendi polügaamias süüdi, kavatsevad nad Kanada vastu kohtusse minna ja nõuavad põhiseaduse muutmist.

Kohtus oli põhitunnistajaks Winston Blackmore’i eksnaine Jane Blackmore, kes lahkus usukommuunist 2003. aastal. Lisaks olid tunnistajapingis mitmed mormoonid ja võimuesindajad.

Mormoonikirikus ei ole polügaamia alates 19. sajandi lõpust lubatud ning selle kiriku esindajate teatel ei ole neil FLDSiga mitte mingisugust seost. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles