Vene röövlikamp sai inspiratsiooni «Sherlock Holmesi» loost?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene röövligäng sai inspiratsiooni Sherlock Holmesi loost
Vene röövligäng sai inspiratsiooni Sherlock Holmesi loost Foto: SCANPIX

Väidetavalt sai Venemaal Peterburis tegutsev röövlikamp inspiratsiooni Sherlock Holmesi loost «The Adventure of the the Red-Headed League».

Gäng ostis Petereburi ühe juveeliäri kõrval asuvas majas korteri, et röövi korraldada, kirjutab The Telegraph.

«The Adventure of the Red-Headed League» on üks 56 Arthur Conan Doyle`i poolt kirjutatud lühijutust, milles on peategelaseks kuulus eradetektiiv Sherlock Holmes.

See lugu ilmus esimest korda 1891. aasta augustis ajakirjas Strand Magazine.

Selles loos kaevavad 19. sajandi Londonis kaks röövlit tunneli pandimaja keldrisse, et selle kaudu jõuda kõrvalmajas asuvasse panka.

Röövlid vaigistavad pandimaja punaste juustega omaniku sellega, et palkavad ta. Jabez Wilsoni nimelisele mehele öeldakse, et ainult punaste juustega isikud tohivad teha seda, mis talle ülesandeks anti ehk ta on väljavalitu.

Wilson läheb Holmesi ja Dr. Watsoniga konsulteerima pärast seda, kui leiab sildi «Punapea jõuk on laiali saadetud».

Holmes lahendab juhtumi, olles külastanud Wilsoni assistenti, kes osutub üheks röövliks. Röövleid oodatakse pangas ning neil ei õnnestu midagi pihta panna.

Sama lugu olevat enam-vähem toimunud ka Venemaal Peterburis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles