Jamaical on naha valgendamine muutunud massiliseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamaical on populaarne oma nahka valgendada. Fotol Yendi Phillipps, Miss Jamaica 2010
Jamaical on populaarne oma nahka valgendada. Fotol Yendi Phillipps, Miss Jamaica 2010 Foto: SCANPIX

Jamaica arstide sõnul on sealsed naised hakanud üha enam oma nahka valgendama.

Samas on oht, et nahavalgendajad rikuvad tervise või tekitavad vähi, kirjutab Yahoo News.

Jamaica gettodest pärit tumeda nahaga noored naised loodavad, et heledam nahk annab neile «pileti» paremasse ellu.

Paljud Jamaica staarid on keskmisest heledama nahaga. Nad on eeskujud, kelle moodi tahetakse olla.

Nahka helendavaid tooteid pakuvad Jamaical nii posijad kui ka apteegid.

Jamaica tervishoiuministeerium on käivitanud mitu sotsiaalprojekti, millega hoiatatakse naha valgendamise eest.

Kohalike sõnul nad naha töötlemisest ei loobu, kuna ühiskonnas levinud arvamused ja sotsiaalne surve on see, mis sunnib neid end muutma.

«Öeldakse, et naha valgendamine võib tervist kahjustada, kuid ma ei loobu sellest. Kasutan turvalist looduslike ainetega valgendamist,» lausus 23-aastane Kingstonis elav Mikesha Simpson.

Jamaica dermatoloogi Neil Persadesinghi sõnul on emad hakanud nahka valgendama ka oma väikestel lastel.

«Minu patsientide seas on naine, kes tahtis seda teha lausa imikul. Ta vihastas mu peale, kui ütlesin, et see on nii väikesele lapsele ohtlik,» lausus arst.

Enamik Jamaica nahavalgendajad sisaldavad aromaatset hüdrogeenilist ühendit hüdrokinooni. Samas seostatakse seda ainet nahakasvajate tekke ja naha armistumisega.

Jamaical ei ole nahka heledamaks tegevate kreemide kasutamist reguleeritud. Tihtipeale ostavad geotoelanikud kodus tehtud tooteid, mille koostis on üsna küsitav.

Jaapanis, Euroopa Liidu riikides ja Austraalias on hüdrokinooni kasutamine nahatoodetes keelatud.

Jamaicale tuuakse näiteks Aafrikast sisse nahavalgendajaid, mis sisaldavad suures koguses mürgist elavhõbedat, mis takistab nahas pigmenti andva melaniini moodustamist. Vaesed jamaicalased kasutavad aga näiteks segu hambapastast ja curry pulbrist, mis asjatundjate sõnul ei valgenda, vaid jätab nahale kollaka varjundi.

Jamaica dermatoloogid on viimasel ajal aina enam kokku puutunud ohtlike kemikaalide poolt rikutud nahaga.

Jamaica tervishoiuministeeriumi esindaja Eva Lewis-Fulleri sõnul umbes 2,8 miljonit inimest tegeleb naha valgendamisega.

«Sotsiaalse surve tõttu on inimesed aina enam hakanud heledamat nahka tahtma. Enamikus reklaamides näidatakse keskmisest heledama nahaga inimesi. Naha valgendamine on muutunud massiliseks. Arvatakse, et heledama nahaga on paremad karjääri ja partneri leidmise võimalused,» lausus Lewis-Fuller.

Jamaical on käivitatud mitmeid nahavalgendamise vastaseid kampaaniaid, üks neist kandis sõnumit «Don´t Kill the Skin». Siiani ei ole jamaicalased naha heledamaks muutmisest loobunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles