Otepääl selgusid Valgamaa parimad laululapsed

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egnar Hernits Tõrva laulustuudiost
Egnar Hernits Tõrva laulustuudiost Foto: Jaanika Kuusik/Valgamaalane

Laupäeval pandi Otepää gümnaasiumis punkt tänavusele Valgamaa laululaste konkursile. Lõppkontserdil esines 50 noort lauljat üle maakonna.

Eelvoorud alustasid ringkäiku juba veebruari keskpaigast poistelaulukonkursiga Valgas, mille kahe vanusegrupi võitjad otse maakondliku lauluvõistluse lõppvooru pääsesid. Piirkondlikest voorudest pääses edasi iga vanusegrupi võitja, Tõrva, Otepää ja Valga linnast aga iga vanusegrupi kaks parimat. Lõppkontserdil esines
50 noort lauljat seitsmest vanuserühmast.

Kuigi tänavu vabariiklikku «Laulukarusselli» ei toimu, oli Valga maavalitsuse peaspetsialisti noorsootöö alal Siiri Põldsaare sõnul nii õpetajate kui lauljate soov, et maakondlik laulukonkurss toimuks ikkagi igal aastal. Mitmeid aastaid võistlust korraldanud Valga kultuurikeskus andis selle au seekord Otepääle, kuna muusikaõpetajate soov oli, et nii nagu teisedki maakondlikud üritused võiks seegi ringelda eri kohtades.

Hea akustikaga saal

«Otepääl on taolise ürituse korralduse kogemus ka olemas, mais toimub traditsiooniline lauluvõistlus «Viis viimast». Siin on ka niivõrd kaunis ja hea akustikaga saal. Korralduse poole pealt oli suureks abiks gümnaasiumi huvijuht Terje Aasaroht,» rääkis Põldsaar.

Žüriisse olid palutud laste- ja noortelaulude autor Piret Rips, helilooja ja Musaklubi laulustuudio õpetaja Kati Siht ning laulja ja laulukirjutaja Alen Veziko. Nende ülesanne oli välja selgitada kolm parimat igast vanuserühmast, mis osutus kohati üsna keeruliseks, nii et appi tuli võtta puhas matemaatika.

Esimene vahekokkuvõte tehti pärast kolme noorema vanuserühma esinemist. Veziko sõnul on otsuse tegemine kõige nooremate esinejate puhul alati keeruline, kuna väiksed lapsed on nii vahetud, siirad ja toredad. «Tänane otsus on subjektiivne hetkearvamus ja me ei taha öelda, et see on absoluutne tõde,» tunnistas Veziko, jagades ka mõningaid näpunäiteid juhendajatele tulevikuks.

«Aeg-ajalt oleks mõistlik mikrofon lapsele kätte anda – eriti siis, kui ta on artistlik. Mikrofoni kasutamine ja nii-öelda kohustuslikud liigutused koos ei mõjunud hästi ja tekitasid küsimuse, kas seda üldse vaja on. Paar korda tekitas küsimuse loo valik, mis mõnel puhul oli liiga lihtne või siis mõttetult raske,» selgitas Veziko.

Fonogramm ei tule alati kasuks

Piret Rips märkis, et tuntud lugude puhul, mis mõnikord pisaragi silma toovad, rikub fonogrammilt tulev tümps laulu täielikult ära, summutades loo ilu ja tehes selle masinlikuks. «Mina heliloojana pööraks hauas teise külje, kui minu loost tehtaks selline tümps. Mulle see ei meeldiks,» oli Rips kindel.

Lisaks auhinnatutele tõstis žürii kolmest nooremast vanusegrupist esile veel kaht noort lauljat. Need olid Joonas-Hendrik Mägi, kes žürii arvates paistis silma artistlikkusega, ning Dan Šemeljov, kelle kodukeel vene keel, kuid kes eesti keeles laulmisega väga hästi toime tuli.

Vanemate lauljate esinemisel oli žürii hinnangul suurim probleem usutavus laval esitatu suhtes. «Kui te laval ei usu seda, mida laulate, siis mina ei hakka ka seda kunagi uskuma,» märkis Veziko. «Enne lavale astumist pead teksti endale selgeks tegema ja aru saama, millest lugu räägib.»

16–18aastaste grupp osutus žürii meelest tugevamaks kui   19–26aastaste oma. «Tabasin end mitu korda mõttelt, et kui õnnestuks veel mõne selle noore laulja kontserdile minna ... See, mida laval tehti, oli niivõrd professionaalne ja väga meeldiv saalist kuulata. Usun, et siit tuleb palju lauljaid Eestimaale juurde,» tähendas Veziko.

Selles vanusegrupis andis žürii välja kaks kolmandat kohta, kuna teisiti ühele meelele ei jõutudki.

Konkurssi «Valgamaa laululaps» toetasid Valgamaa Omavalitsuste Liit ja Eesti Kultuurkapitali Valgamaa ekspertgrupp.

--------------------------------------

PARIMAD:
3–4aastased
1. Liina-Mai Põldsepp (juh Kati Tamm)
2. Katri Trompe (Age Ruuse)
3. Karl Silmere (Meeli Rammul)

5–6aastased
1. Maria-Helena Lüüs (Katrin Viskov)
2. Grete Laine (Age Ruuse)
3. Liisi Üksvärav (juhendaja Tiia Rannala)

7–9aastased
1. Emma-Laureen Paul (Novella Hanson)
2. Mariis Fuchs (Margit Aigro-Siibak)
3. Egnar Hernits (Novella Hanson)

10–12aastased
1. Pamela Paul (Novella Hanson)
2. Ott-Mait Põldsepp (Evald Raidma)
3. Eleen Jääger (Anu Vares)

13–15aastased
1. Laura Danilas (Ursel Oja)
2. Gertu Pabbo (Novella Hanson)
3. Liina Tsimmer (Maarika Reinhold)

16–18aastased
1. Sabina Metus (Marina Jerjomina)
2. Karin Eva Korka (Anu Vares)
3. Brigita Sillaots (Novella Hanson)
3. Deivi Kivi (Novella Hanson)

19–26 aastased
1. Maksim Kalinin (Marina Jerjomina)
2. Klaarika Kõivik (Maie Kala)
3. Viktorija Iljina (Marina Jerjomina)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles