«Võsareporter» sukeldus karmi Rate'i-maailma

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsareporter
Võsareporter Foto: Kanal 2

Esmaspäevases Kanal 2 saates «Võsareporter» käis Peeter Võsa koos võttegrupiga Jõgeval virtuaalmaailmas.

Andrus on suhtlusportaali rate.ee kasutaja olnud selle loomisest saadik, lausa aastaid. Igapäevaelus puidutööline ja muidu tagasihoidlik noormees muutub Rate's tõeliseks seltskonnalõviks.

Rate'i põhitegevus käib ümber selle, et kasutajad hindavad üksteise pilte kümnepallisüsteemis. Hindamine kuni seitsmeni on tasuta, aga kui tahad kellelegi kümme punkti panna, tuleb selleks osta nn Rate'i raha ehk SOL-e.

Andrusel tekkis netirahaga aga probleem: «Pidin SOL-e müüma, aga ta ei kandnud raha üle. Tahtsin soodsamalt müüa.» Üks SOL maksab vanas rahas 1 kroon 67 senti.

Asja uba on selles, et raisates oma raha teiste piltide hindamiseks on tõenäoline, et ka teised sulle kümneid puistavad. Nii saab vähimagi vaevata oma enesehinnangut tõsta.

Andrus kandis kasutajale Zimmer486 umbes 20 eurot SOL-ides üle, aga too jättis maksmata. Siis selgus, et petuskeemi taga on hoopis kasutaja Dix1, kes on Zimmer486 kontot kuritarvitanud. Vähemalt nii Zimmer väidab. Olgu öeldud, et Andruse enda Rate'i nimi on Trouble110 ja päriselus pole ta Dixi ega Zimmeriga kohtunud.

Võsa ja Andrus pöördusid netiraharöövi lahendamiseks politseisse.

«Võib arvata, et te ei ole esimene ega viimane. Selliseid pettusi on ennegi olnud ja tuleb ka tulevikus. Ainuke, mis siin öelda, et internetitehingud on tavaliselt kahtlased ja enne kui seda otsust võtta, et raha kuskile üle kanda, tuleks seda väga tõsiselt kaaluda,» ütles Jõgeva politseijaoskonna juht.

Andrus andis avalduse sisse ja politsei hakkab asja uurima.

«Kõigile, kes arvavad, et Rate on elu, olgu juhtunu õpetuseks. Ei tasu seal rahaga ülearu lammutada. Nägite ise, kui lihtne on sellest ilma jääda. Ka tüssajad pangu tähele - kui asjaga hakkab tegelema reaalmaailma reaalsete pagunitega reaalne politseinik, ei saa Rate'ist välja logides kõike olematuks teha, vaid peab ka reaalselt oma tegude eest vastust kandma,» manitses Võsa kokkuvõtteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles