Jaapani katastroofialalt on leitud sadu seife

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iwate prefektuuris Ofunato politsei garaažides asuvad seifid
Iwate prefektuuris Ofunato politsei garaažides asuvad seifid Foto: SCANPIX

Kirde-Jaapani katastroofialal asuva Ofunato politseil ei ole võimalik oma autosid garaažidesse parkida, kuna need on täis leitud metallseife.

11. märtsi tsunami pühkis minema nii eraisikute kui ka firmade seife, kirjutab Huffington Post.

Politsei sõnul võivad osades neis seifides olla inimeste eluaegsed säästud.

Politsei püüab seifide omanike jälile jõuda, kuid katastroofi järgselt on seda üsna keeruline teha. Paljud on hukkunud ja teadmata kadunud.

Asjatundjate sõnul tekitas looduskatastroof olukorra, kus ootamatult kadus käibelt umbes 350 miljardit jeeni.

Selle tähistamiseks on Jaapanis kasutusel termin «tansu yokin», mis tähendab «kapisäästud».

Tsunamijärgse koristamise käigus püütakse üles leida väärtuslikke asju.

Täna möödub üks kuu Jaapanit tabanud tsunamist. Kirde-Jaapani linnade politsei püüab kokku viia inimesed ja nende kaotatud vara.

«Paigutasime leitud seifid esialgu politseijaoskonda. Kuna neid leiti aina rohkem, tuli meil neile laokoht leida,» lausus Ofunato politsei rahaasjade juht Noriyoshi Goto.

Goto ei täpsustanud leitud seifide arvu, kuid selgitas, et siiani on neid leitud sadu ning iga päeva leitakse aina uusi.

Jaapanlased ei hoidnud oma raha mitte ainult seifides. Päästetöötajad on leidnud nii sularahaga rahakotte, raha ümbrikes, raamatute vahel, kapisahtlites. Kellele need rahad kuuluvad, ei ole võimalik kindlaks teha.

Tsunamist eluga pääsenud endise pangatöötaja, 67-aastase Yasuro Kimura sõnul on ta üks väheseid õnnelikke.

Tema ja ta  90-aastane isa said põgenema, neile jäid alles vaid riided, mis seljas olid. Meeste sõnul on kogu nende säästud kannatada saanud pangas seifis.

«Kogu oma pangatöötaja karjääri jooksul püüdsin sugulasi, sõpru ja tuttavaid veenda, et nad oma raha panka paigutaks, mitte kodus ei hoiaks. Need ellujäänud, kes raha kodus «sukasääres» hoidsid, on sellest ilma,» lisas Kimura.

Miyagi prefektuuri politsei esindaja Koetsu Saiki kinnitusel olid paljude eakate säästud koduses seifis, mitte pangas. Samuti oli ka palju neid pensionäre, kes hoidsid raha lihtsalt kodus sahtlis.

Ta lisas, et tihtipeale peavad eakad sularahaautomaate ja kaardimakseid enda jaoks liiga keerulisteks.

Iwate politsei kinnitusel on inimesed üsna ausad. Neile on toodud palju sularaha ja väärtesemeid, mida kohalikud elanikud on majarusudest leidnud.

Politsei sõnul on nende puhul, kes oma raha kodus hoidsid, kaotatud summat raske kindlaks teha, kuna selle kohta puuduvad täpsed dokumendid.

Jaapani 11. märtsi katastroofis hukkus ja jäi teadmata kadunuks üle 25 000 inimese. Jaapani seaduse kohaselt peavad võimud leitud asju alles hoidma kolm kuud. Kui omanik ei ole selle aja jooksul endast märku andnud, läheb leitud asi leidjale. Raha ja seifide puhul lähevad need riigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles