Inimesed, kellele piisab vaid paarist unetunnist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed, kellele piisab vaid paarist unetunnist
Inimesed, kellele piisab vaid paarist unetunnist Foto: SCANPIX

Teadlased on juba pikka aega uurinud inimesi, kes ei vaja kaheksat tundi, vaid ainult paar tundi und.

Uurijate sõnul ei ole see niinimetatud unetu eliit lühikese une tõttu kurnatud ega närviline, vaid täiesti välja puhanud, kirjutab Daily Mail.

«Need lühikese unega inimesed on sama energilised ja rõõmsameelsed, kui need kes vajavad heaoluks kaheksat unetundi,» selgitati.

Uurijatele jäi silma ka see, et need lühikese une vajajad on tavaliselt üsna saledad, suudavad teha mitut asja korraga ning saavad hakkama ergutiteta nagu kohv. Samuti ei vaja nad päeva kestel väikeseid magamispause.

USA teadlased uurisid ühte California perekonda, mille osa liikmeid on lühikese uneajaga. Eriti pakkusid neile huvi ema ja tütar. Hoolimata sellest, et nad mõlemad tõusid väga varakult ja läksid hilja magama, oli nende tervis täiesti korras.

DNA-test näitas, et neil oli mutatsioon geenis hDEC2. Teistel pereliikmetel, kes vajasid kaheksatunnist und, seda mutatsiooni ei esinenud.

Teadlased tegid võrdluseks katse hiirtega, kellele tekitati selles geenis mutatsioon. Ka nende uneaeg lühenes.

Teadlaste sõnul aitab selle mutatsiooni ja uneaja lühenemise uurimine luua ravimeid ja ravimeetodeid, mis võimaldavadki vähem magada.

«Siiani on neid vähemagajaid maailmas üsna vähe. Enamik inimesi vajab kaheksatunnist und. Unetu eliidi hulka kuulub igast 100 inimestest 1- 3. Meie kaugemaks tuleviku eesmärgiks on luua meetod, mis võimaldab unega manipuleerida ilma, et tervis kahjustada saaks,» lausus USA California ülikooli uurija Ying-Hui Fu.

Teadlased kutsusid niinimetatud unetut eliiti endast neile märku andma, et nende DNAd saaks täpsemalt uurida.

«Neil nii-öelda unetutel, keda me seni uurinud oleme, on mitmeid sarnased nüansse. Need inimesed on keskmisest kõhnemad, on enamasti heas tujus, taluvad valu ja psühholoogilisi tagasilööke keskmisest paremini,» selgitas Fu.

Uurija Christopher Jonesi sõnul suudavad vähese unega isikud teha mitut asja korraga, näiteks internetis surfata ja sama ajal keerulisi ristsõnu lahendada.

«Neil on mingi psühholoogiline ja kehaline energiavaru, mille saladuse jälile  me veel jõudnud ei ole,» laususus Fu.

Uurijate kinnitusel on seda, kas inimene vajab vähe või palju und, üsna lihtne kindlaks teha. Kui inimene püüab igal vabal hetkel magada ning otsib seda võimalust ka siis, kui ei peaks, vajab ta pikka uneaega ega kuulu niinimetatud vähese unega eliidi hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles