Traagiline juhtum Soomes: politsei käskis minisea maha lasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minisiga
Minisiga Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Soomes Lohjas leidis juuni alguses aset traagiline juhtum, milles Timo Laine ja ta pere jäid ilma oma lemmikust, minisiga Sohvist, kelle politsei käskis maha lasta, arvates, et tegemist on metsseaga.

Mehe sõnul pääses minisiga, kellel oli jooksuaeg, 2. juunil tema ja ta naise Asta elukohast välja, kuid tuli siis tagasi, edastab iltalehti.fi.

Samal päeval hiljem lasi pere lemmiku uuesti välja, kuid ta kadus ning kui tund oli möödunud, hakkasid nad teda otsima.

«Kui ma märkasin, et Sohvit ei olnud enam ümbruskonnas, hakkasin teda otsima ja teatasin looma kadumisest naisele. Naine helistas naabritele, kes sõnasid, et üks poiss oli pildistanud minisiga ja pannud tema pildi Facebooki, juures tekst, et kelle siga põgenes,» meenutas soomlane.

Laine tegi poisi elukoha kindlaks ja sõitis autoga sinna. Autost väljudes kuulis ta laske, kuid ei arvanud, et need võivad olla seotud tema lemmikloomaga.

Mees sai poisi isa käest teada, et nad teatasid ümbruses liikuvast seast politseile ja politsei kutsus kohale nendega koostööd tegeva jahimehe, kes sea maha lasi.

«Kui ma oleksin 5–10 minutit varem kohal olnud, oleksin saanud tapmist takistada ja Sohvi oleks elus,» nentis Laine.

Laine sõnul on talle mõistatuseks, kuidas naabruses elavad inimesed, politsei ja jahimees ei saanud aru, et tegemist on miniseaga.

«Kui päise päeva ajal suudetakse looma pähe tulistada, siis peaks suutma ka näha, millise loomaga tegemist on. Sohvi oli koduloom, ta oli taltsas ja mitteohtlik,» nentis looma omanik.

Laine uuris politseilt ja sai teada looma tapnud jahimehe nime ning ka selle, et jahimees viis tema lemmiku laiba kaasa.

«Politsei hoiatas mind, et ma seda juhtumit sotsiaalmeedias ei paljastaks, sest siis hakatakse politseid looma tapmises süüdistama. Politseinikud teatasid mulle, et majaomanik, kelle hoovist siga leiti, ei hakka ära tallutud ja songitud lillepeenarde eest kahjutasu nõudma,» meenutas soomlane.

Laine külastas jahimeest ja tõi looma surnukeha ära, et ta maha matta.

«Jahimees selgituse kohaselt sai ta aru, et tegemist on miniseaga, kuid pidi politsei ja majaomaniku käsul ta maha laskma. Hiljem võttis jahimees sõnad tagasi ja teatas, et ei saanud aru, millise loomaga tegemist oli. Politsei silmis oli tegemist metsseaga,» lisas looma kaotanud mees.

Laine sõnul ei ole Lohja selles piirkonnas, kus tema elab, mitte kunagi nähtud metssigu ning kui ka oleks, ei kõnniks need ringi päevasel ajal, kui liigub palju inimesi ja sõidab autosid.

Soomlase sõnul sätestab seadus, et metssiga tohib kõige lähemalt tulistada 150 meetri pealt, kuid tema siga hukati sõna otseses mõttes lähilasuga.

Laine ja ta naine tegid politseile avalduse, milles nõuavad minisea tapmisjuhtumi uurimist, kuid seni ei ole seda tehtud.

Soomlase teatel oleks 37-kilogrammine minisiga Sohvi saanud järgmisel nädalal seitsmeaastaseks.

Laine lisas, et ta naine ootab last ja neil oli hirm, et äkki tekib juhtunu ja närvipinge tõttu nurisünnitus. Õnneks seda ei juhtunud ja nad otsustasid Sohvi asemel majja tuua uue minisea.

«Sohvi jääb alati meiega ja me ei unusta teda, ta oli meie kallis lemmikloom,» teatas Laine.

Pilte vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles