Video: nüüdiskunsti teos või...?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Hangzhou jalgrataste «surnuaed»
Hiina Hangzhou jalgrataste «surnuaed» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Youtube’is on video, mis esmapilgul paistab nagu mõne sürrealisti teos, kuid tegelikult on see droonifoto Hiinas Hangzhou lähedal asuvast jalgrataste «surnuaiast».

Linnalähedasele tühermaale on jäetud nii paremas kui halvemas seisukorras jalgrattaid, mida linnaelanikud kasutasid jalgrataste jagamise programmis.

Hiina Hangzhou jalgrataste «surnuaed»
Hiina Hangzhou jalgrataste «surnuaed» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Keskkonnasõbralikes linnades on jalgrataste jagamine tavapärane, kuid üheksa miljoni elanikuga Hangzhous tekitas see rohkem probleeme kui lahendas.

Linn käivitas 2008. aastal saastatuse vähendamiseks kalli jalgrattaprojekti. Elanikel soovitati autod koju jätta ja eelistada linnas vabalt saada olevaid jalgrattaid ning pärast sõitu sihtkohta jätta jalgratas ühte selle linna 3000 jalgrattapunktist.

Jalgrattaprogramm oli esmalt edukas, sai transpordiauhinna ja kahandas õhusaastet 110 000 tonni võrra, kuid tagasilöök tekkis siis, kui asjasse sekkusid erafirmad, mis pakkusid jalgrattapunkti vaba teenust ehk kui sõitja oli sihtkohas, võis ta jalgratta panna ükskõik kuhu kinni.  

Selliste jalgrataste leidmiseks loodi spetsiaalne rakendus ja QR-kood, millega sai jalgratta lukust lahti. See osutus samuti populaarseks, kuid linnapilti hakkasid rikkuma tuhanded juhuslikus paigas olnud jalgrattad.

Politsei konfiskeeris üle 80 000 jalgratta, mis olid pargitud valesse kohta või tekitasid ohtu, viies nad linnalähedasele tühermaale.

Kriitikute sõnul läks see jalgrattaprogramm, millega linna taheti keskkonnasõbralikumaks muuta, vett vedama.

Linnavõimude sõnul ei saa jalgrattaid roostetama jätta, vaid need tuleb ära koristada ja vanarauaks viia. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles