Üliõpilased leiutasid astronautidele mõeldud kohvimasina

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Costa Rica üliõpilased Daniel Rozen ja Josua Solano koos oma leiutisega
Costa Rica üliõpilased Daniel Rozen ja Josua Solano koos oma leiutisega Foto: AP / Scanpix

Kaks Costa Rica üliõpilast leiutasid kohvimasina, mida  astronaudid saavad kasutada kosmosesüstikutes.

Siiani on astronaudid kasutanud lahustuva kohvi pulbrit, millele on vesi peale pandud ja mis on mikrolaineahjus soojaks lastud, kirjutab abc.net.au.

Gravitatsiooni puudumisel lendub vesi tilkadena ning jääb tilgana sinna, kuhu ta pannakse. Just see teeb kosmosesüstikutes tavapärase kohvimasina kasutamise raskeks, kuna vesi ei voolaks läbi kohvipuru.

Endine NASA astronaut Franklin Chan hakkas uurima võimalusi, kuidas astronaudid saaksid endale süstikus tavapärast kohvi valmistada. Ta kontakteerus Costa Rica tehnoloogiainstituudiga, mis oli nõus sellega tegelema.

Instituut andis ülesande lahendada kahele tehnoloogiainstituudi elektromehhaanika keskuse üliõpilasele Daniel Rozenile ja Josue Solanole, kes võtsid selle oma diplomitöö teemaks.

Üliõpilased lahendasid neile antud ülesande edukalt, ehitades masina Infusor Espacial, mis töötab infusiooni põhimõttel ja kasutab mikrogravitatsiooni.

«Nupu vajutuse peale kuumutab masin vee 90 kraadini, mis on hea kohvi saamiseks ideaalne temperatuur. Kui vesi jõuab kuumutamiskambris vajaliku temperatuurini, suunatakse  see läbi kohvikonteineri ning tulemuseks on maitsev tassitäis kohvi,» selgitas Rozen.

Roostevabast terasest «kosmiline kohvimasin» koosneb kolmest osast:  vee kuumutamise kambrist,  kuuma vee läbi kohvipulbri  suunavast pumbast ja torust ning valmiskohvi joomiseks mõeldud anumast.

Videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles