Kaks Costa Rica üliõpilast leiutasid kohvimasina, mida astronaudid saavad kasutada kosmosesüstikutes.
Üliõpilased leiutasid astronautidele mõeldud kohvimasina
Siiani on astronaudid kasutanud lahustuva kohvi pulbrit, millele on vesi peale pandud ja mis on mikrolaineahjus soojaks lastud, kirjutab abc.net.au.
Gravitatsiooni puudumisel lendub vesi tilkadena ning jääb tilgana sinna, kuhu ta pannakse. Just see teeb kosmosesüstikutes tavapärase kohvimasina kasutamise raskeks, kuna vesi ei voolaks läbi kohvipuru.
Endine NASA astronaut Franklin Chan hakkas uurima võimalusi, kuidas astronaudid saaksid endale süstikus tavapärast kohvi valmistada. Ta kontakteerus Costa Rica tehnoloogiainstituudiga, mis oli nõus sellega tegelema.
Instituut andis ülesande lahendada kahele tehnoloogiainstituudi elektromehhaanika keskuse üliõpilasele Daniel Rozenile ja Josue Solanole, kes võtsid selle oma diplomitöö teemaks.
Üliõpilased lahendasid neile antud ülesande edukalt, ehitades masina Infusor Espacial, mis töötab infusiooni põhimõttel ja kasutab mikrogravitatsiooni.
«Nupu vajutuse peale kuumutab masin vee 90 kraadini, mis on hea kohvi saamiseks ideaalne temperatuur. Kui vesi jõuab kuumutamiskambris vajaliku temperatuurini, suunatakse see läbi kohvikonteineri ning tulemuseks on maitsev tassitäis kohvi,» selgitas Rozen.
Roostevabast terasest «kosmiline kohvimasin» koosneb kolmest osast: vee kuumutamise kambrist, kuuma vee läbi kohvipulbri suunavast pumbast ja torust ning valmiskohvi joomiseks mõeldud anumast.
Videot vaata siit.