Seksuaalkurjategijate elukohad said kõrvitsamärgi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksuaalkurjategijate elukohad said kõrvitsamärgi
Seksuaalkurjategijate elukohad said kõrvitsamärgi Foto: AP / Scanpix

USA Marylandi osariik lasi seksuaalkurjategijate elukohad enne halloween`i märgistada kõrvitsapildiga.

Kõrvitsakleepsud, millel on tekst «No candy at this season» (Sellel korral ei saa maiustusi) pandi 1200 isiku postkastile, kirjutab foxnews.com.

Koos kleepsuga edastati ka selgitav kiri, et seksuaalkurjategijad peavad pühade ajal koju jääma, välisvalgustuse kustutama ja uksekellale mitte vastama.

«Halloween on hea võimalus näidata naabritele, et oled oma suhtumist ja elu muutnud,» seisis seksuaalkurjategijatele saadetud kirjas.

Lisaks jagati Marylandis lendlehti, milles hoiatati perekondi ja eriti lapsi halloween`i ajal kõrvitsamärgiga majadest eemale hoidma.

Tingimisi vabastatutega tegeleva ametkonna juhi Patrick McGee sõnul on halloween aeg, mil lapsed puutuvad paljude võõrastega kokku, käies ukse tagant ukse taha komme  küsimas.

«Just siis muutuvad ka seksuaalkurjategijad aktiivseks,» lisas McGee.

Maryland on  Missouri kõrval teine USA osariik, mis laseb seksuaalkurjategijad märgistada.

Halloweeni tähistatakse  31. oktoobri öö vastu 1. novembrit.

Tegemist on 2500 aastat vana keldi rituaaliga, mida esialgselt peeti suve lõpetuseks surnute jumala Samhain'i auks. Usuti, et Samhain muudab nad vaimuks, kummituseks, haldjaks või nõiaks.

Umbes 700. aastal võeti see traditsioon üle ka kiriku poolt ning hakati tähistama kevadel, esimesel pühapäeval pärast nelipühi. Et paganate pühale kristlikku mõju lisada, viis paavst Gregorius III  selle päeva üle sügisele.

Halloween`i traditsiooni viisid USAsse iirlastest väljarändajad. Nüüdseks kommertsialiseerunud tähtpäeva  tunnuseks  on õõnes kõrvits, millele on nägu lõigatud ja küünal sisse pandud. Samuti on traditsiooniks kostümeeritult ringi liikuda. Lapsed käivad naabrite uste taga küsides  «Trikk või komm?»

Triki all mõeldakse mingit nalja. Kui naaber on valmistunud lastekarja tulekuks, jagab ta kõigile midagi magusat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles