Näpuvurri looja algne idee oli Palestiina lapsed maha rahustada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näpuvurr ehk sõrmespinner
Näpuvurr ehk sõrmespinner Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix

Näpuvurri (fidget spinner) loojaks on ameeriklannast keemik Catherine Hettinger, kes lõi sellise mänguasja eesmärgiga rahustada politseinikke kividega loopivaid Palestiina lapsi.

Hettinger võttis sellele mänguasjale patendi 1993. aastal, kuid kuna ta ei leidnud äripartnerit, kellega koos ta oleks saanud neid tootma hakata, siis kaotas ta 2005. aastal patendiõiguse, edastab The Independent.

Catherine Hettinger
Catherine Hettinger Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Bloomberg News kirjutas selle aasta mais, et seega ei saa Hettinger end enam näpuvurri leiutajaks pidada ja Hettinger kinnitas seda. Seda ka põhjusel, et nüüdse vurri disain ja kuju on erinev algse vurri disainist ja kujust.

Näpuvurrid
Näpuvurrid Foto: TNS/Milwaukee Journal Sentinel/TNS/S/Scanpix
Algne näpuvurr
Algne näpuvurr Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Hettingeri sõnul sai ta näpuvurri idee, kui oli külastanud Iisraelis elavat õde. Ta kuulis seal, et Palestiina lapsed loobivad politseinikke kividega ja ta hakkas mõtlema, mida neile lastele kätte anda, et nad selle lõpetaksid.

Ameeriklanna leidis, et kui lapsed saaksid midagi sõrmede vahel keerutada, siis oleks nende tähelepanu hõivatud ja nad ei tülitaks politseinikke. Sõrmevurr aitaks lastel maha rahuneda ja sellega väheneks seal piirkonnas vägivaldne käitumine.

«Minu eesmärgiks oli sõrmevurri abil rohkem rahu tekitada, seega pidi see näpuvidin olema selline, mis rahustab,» selgitas Hettinger.

Kuigi näpuvurr mõeldi välja juba 1990. aastatel, sai ta ülemaailmselt populaarseks alles selle aasta kevadel. Näpuspinneriga saab teha paljusid trikke ja panna ka mitu vurri üksteise peal keerlema.

Näpuvurr ehk sõrmespinner
Näpuvurr ehk sõrmespinner Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix

Näpuvurri reklaamitakse kui stressimaandajat ning see mänguasi on populaarne nii laste kui täiskasvanute seas. Näpuvurri soovitatakse eelkõige lastele, kellel on tähelepanuhäired ja keskendumisraskused, kuid ka autistidele.

Nüüd toodavad mitmed firmad näpuvurre, enamik vurridest valmib Hiinas. Samas ei ole selle mänguasja leiutaja saanud nende müügist mitte sentigi.

Hettinger tahtis asja parandada sellega, et ta käivitas Kickstarteri kampaania eesmärgiga koguda 24 000 dollarit, mille abil oleks ta teinud ühe partii oma algse disainiga näpuvurre, kuid see kukkus läbi.

Hettingeri algse disaini kohaselt nägi sõrmevurr välja nagu «lendav taldrik», tulnukate kosmoselaev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles