Video: Põhja-Koreas vangistatud ja hiljem surnud üliõpilast kritiseerinud õppejõud kaotas töö (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otto Warmbier
Otto Warmbier Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Delaware’i ülikooli antropoloogiaprofessor, kes kritiseeris Põhja-Koreas vangistatud, siis vabastatud ja nüüdseks surnud üliõpilast, kaotas töö.

Ülikool teatas, et Katherine Dettwyler ei tööta enam neil õppejõuna, edastab foxnews.com.

Dettwyler kirjutas varasemas, nüüdseks kustutatud Facebooki postituses, et Põhja-Koread külastanud üliõpilane Otto Warmbier sai, mille oli ära teeninud, käitudes nagu hellitatud ja naiivne jõmpsikas. Õppejõud teatas sama ka konservatiivsele väljaandele National Review antud intervjuus.

Otto Warmbier
Otto Warmbier Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

«Ta läks Põhja-Koreasse ning käitus seal nagu ärahellitatud ja naiivne poisike, kes ei saanud oma tegude tagajärgedest aru. Nägin teda telekaadrites, millel ta Põhja-Korea kohtus olles nuttis. Mul tekkis küsimus, et mida Warmbier siis ootas,» kirjutas antropoloog.

Otto Warmbier
Otto Warmbier Foto: KYODO Kyodo/REUTERS/Scanpix

Dettwyler lisas, et Warmbier oleks pidanud aru saama, millisesse riiki ta sõitis ning avama silmad, et näha, millise diktatuuri all põhjakorealased elavad.

Virginia ülikoolis õppinud Warmbier külastas Põhja-Koread, kus ta 2015. aastal arreteeriti ja kommunistliku plakati varguses süüdistatuna kohtu alla anti.

2016. aasta märtsis sai pere teada, et Põhja-Korea kohus mõistis Otto Warmbieri sunnitööle, kuid ta langes vangistamise ajal koomasse. Põhja-Korea arstide teatel tekkis ameeriklasel kooma botulismi ja unerohu tõttu.

Koomas Warmbier jõudis USAsse tagasi ülemöödunud nädalal ja arstid tegid kindlaks, et ta oli saanud raskeid neuroloogilisi kahjustusi, mille tekkepõhjus ei ole teada. Testid ei kinnitanud, et tal oleks botulism olnud.

Botulism on lihashalvatuse tekitav haigus, mida põhjustab anaeroobse bakteri Clostridium botulinium mürk botuliin.

22-aastane Otto Warmbier suri 19. juunil, kuus päeva pärast kodumaale naasmist. Ta maeti 22. juunil Ohios Wyomingis.

Otto Warmbieri matuseteade
Otto Warmbieri matuseteade Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA/Scanpix
Otto Warmbieri matus
Otto Warmbieri matus Foto: Bryan Woolston/AP/Scanpix
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles